Managed hosting door True

Rijk besteedt telefonie- en datacommunicatie aan

De rijksoverheid gaat raamcontracten voor telefooncentrales en datacommunicatievoorzieningen Europees aanbesteden. Het volume bedraagt naar verwachting enkele honderden miljoenen euro over een looptijd van zes jaar.

Overheidstelecom 2006 voert de aanbesteding uit. Overheidsorganisaties - niet alleen departementen maar ook provincies, gemeenten en zelfstandige bestuursorganen - kunnen zich bij OT2006 aanmelden om mee te doen. Net als bij de eerdere overheidsbrede aanbesteding voor telefonie worden ook nu weer grote besparingen verwacht.

Aanstaande dinsdag (20 februari) is er voor publieke instellingen een informatiebijeenkomst in Utrecht. Overheidsorganisaties kunnen zich voor de twee aanbestedingstrajecten online aanmelden. De inschrijvingstermijn voor het telefooncentrale-traject loopt tot 8 maart, de inschrijving voor het datacommunicatie-traject tot 16 april. Daarna zal OT2006 de aanbestedingen publiceren, waarna de marktpartijen kunnen wedijveren om de opdracht.

Binnen het cluster Centrales zal OT2006 raamovereenkomsten sluiten voor zowel hybride telefooncentrales (die voip- én traditionele technologie ondersteunen) als voip-telefooncentrales. De aanbestedingscoördinator stelt dat deze aanbesteding gericht is op de toenemende vraag naar flexibiliteit (variabele werktijden, verhuizingen, deeltijd- en thuiswerken) en standaardisatie (kostenbesparing).

Binnen het cluster Data gaat OT2006 raamovereenkomsten afsluiten voor vaste datacommunicatie (huurlijnen, dsl-diensten, Ethernetdiensten en internettoegang), aanleg en beheer van glasvezelverbindingen (dark fiber) en mobiele datadiensten. Op dit moment bestaat er geen overzicht van bestaande verbindingen en netwerken binnen de overheid. Wel laten instanties dezelfde soorten infrastructuur aanleggen, soms zelfs op dezelfde locaties.

Door dit soort communicatie-infrastructuren te delen verwacht OT2006 niet alleen op de kosten te kunnen besparen, maar ook de onderlinge communicatie te kunnen verbeteren. Verder wordt bij 'data' gelet op de samenwerking met het Ictu-project Bundeling Landelijke Netwerken. BLN moet bedrijfsnetwerken van organisaties in de publieke sector koppelen om een virtueel overheidsnetwerk te vormen. Dat virtuele netwerk is dan voor het grootste gedeelte met breedbandtechnologie uitgevoerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.