Managed hosting door True

Astronaut krijgt een oude pda van de baas

De bemanning van het International Space Station wordt over twee maanden uitgerust met pda's. Elke astronaut krijgt een HP Ipaq 5550.

De pda's worden vanaf maart 2007 onder andere gebruikt voor het updaten van de huishoudadministratie aan boord. In het zogeheten Inventory Management System wordt genoteerd welke spullen waar zijn opgeslagen. Alle objecten aan boord hebben daartoe een sticker met streepjescode. De oude streepjescodelezers gaan volgende maand met pensioen, de pda's met streepjescodelezer nemen hun taak over. Zij communiceren draadloos met een centrale computer.

Een andere toepassing op de handhelds is een programma dat astronauten bij het wegvallen van de druk aan boord meldt hoeveel tijd zij hebben om hun ruimtepakken aan te trekken en een evacuatie voor te bereiden. Het programma, geschreven door de Duitse astronaut Thomas Reiter, maakt gebruik van spraaksynthese.

Voor een HP Ipaq 5550 halen gadgetliefhebbers de neus op. Het model is op internet alleen nog tweede hands verkrijgbaar. "In de ruimtevaart ligt de technische ontwikkeling achter op die op de consumentenmarkt", bekent ESA-woordvoerder Maurizio Martignan. "Alle apparatuur wordt eerst uitvoerig getest voordat deze wordt goedgekeurd voor gebruik in de ruimte. Zo gaat dat nu eenmaal. Het nieuwste model van nu komt pas op termijn beschikbaar voor gebruik in het ruimtestation."

Op termijn zullen de pda's alle programma's draaien waarvoor de bewoners van het ruimtestation nu nog laptops gebruiken. Die laptops zijn voor veel toepassingen onhandig groot. Zo wordt er onder andere gewerkt aan de conversie naar pda van de ESA/Nasa International Procedure Viewer, waarin de astronauten instructies voor alle werkzaamheden aan boord kunnen vinden.

Verder wordt er gewerkt aan VoIP-toepassingen waarmee de bemanningsleden onderling contact kunnen houden en de centrale computersystemen gesproken opdrachten kunnen geven. Een probleem vormt nog het permanente lawaai in het ruimtestation. De grootste herrieschopper is het ventilatiesysteem. Voor de gesproken waarschuwingen van het programma van Thomas Reiter is al dat lawaai overigens geen probleem. Bij het wegvallen van de druk in het ruimtestation wordt als veiligheidsmaatregel het ventilatiesysteem direct uitgeschakeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.