Managed hosting door True

Vista-licentie milder gemaakt voor hergebruik

 

Microsoft past de licentievoorwaarden voor Windows Vista aan voor de verplaatsing van het besturingssysteem naar een nieuwe, andere pc. Dit volgt op ophef over de beperking die hergebruik beperkte tot één volgende pc.

De Windows-fabrikant reageerde aanvankelijk met de sussende mededeling dat deze clausule in Vista's licentievoorwaarden slechts een verduidelijking was. De beperking voor hergebruik op een andere pc zou ook al voor Windows XP gelden, aldus de producent.

Analisten en experts spraken dit tegen en maakten zich boos over het feit dat dit een koppeling van het besturingssysteem aan een (of enkele) fysieke pc's betekende. Een andere, nieuwe pc zou dan automatisch een nieuwe Windows-licentie betekenen, dus óók als de oude machine geen Vista meer zou draaien.

Microsoft past nu deze beperktende clausule aan in de licentievoorwaarden voor de winkeluitvoeringen van Vista. Het is niet bekend of deze versoepeling ook geldt voor de OEM-uitvoeringen, die voorgeïnstalleerd worden geleverd op pc's. Bedrijfsgebruikers krijgen met Windows Vista in ieder geval te maken met de extra zorg van productactivering

"Onze bedoeling met de oorspronkelijke voorwaarden was oprecht en duidelijk bedoeld voor het bestrijden van softwarepiraterij. Het is ons nu echter duidelijk geworden dat die oorspronkelijke voorwaarden werden gezien als een negatief gevolg voor een belangrijke groep klanten van ons: pc- en hardware-enthousiasts", verklaart Vista-productmanager Nick White van Microsoft. Eerder speelde de productactivering van Windows XP die groep pc-gebruikers al parten; het wisselen (upgraden) van teveel componenten liet het besturingssysteem 'denken' dat er sprake was van een nieuwe pc en dus mogelijk piraterij.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1755861). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

Ik ben zo'n pc- en hardware-enthousiast, ik heb thuis 11 computers met een willekeur van MS Windows systemen: XP-Tablet, XP-Media Center en Professio komen bij mij tenminste allemaal twéé keer voor. 50% is OEM licentie en de andere is test/devolpment via MSDN Licenses. Dit verhaal hierboven geeft mij weer een klein licht puntje aan die "Zwarte Vista Toekomstige Horizon", bedankt!

Vacatures bij Microsoft
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×