Managed hosting door True

IBM boekt doorbraak voor 45 nanometer-chips

 

IBM heeft met een samenwerkingsverband van bedrijven een doorbraak geboekt in de ontwikkeling van chips met een transistorspoor-breedte van slechts 45 nanometer (nm). Huidige moderne chips zitten op 65 nanometer, maar fundamentele materiaalbeperkingen hinderen de voortgang.

Een consortium van elektronicabedrijven, met IBM, Infineon, Samsung en Chartered Semiconductor, heeft nu de eerste functionele silicium-circuits gemaakt op 45 nm. Die chips zijn geproduceerd op reguliere plakken (wafers) van 300 millimeter omvang.

Het nu gefabriceerde prototype bestaat uit I/O-componenten van Infineon en speciaal, door het consortium ontwikkeld geheugen. De chip presteert zo'n 30 procent beter dan zijn 65 nm voorgangers, verklaart het samenwerkingsverband. Daarnaast heeft de chip een lager energieverbruik.

Productie van de eerste commerciële exemplaren komt naar verwachting eind volgend jaar op gang. Die chips zijn dan bestemd voor mobiele toepassingen zoals mobiele telefoons. Ondertussen zijn chipproducenten Intel en AMD ook bezig met de ontwikkeling van 45 nm-chips. Intel produceerde zijn eerste testexemplaren al in januari dit jaar en concurrent AMD deed dit in april. Hun planning mikt ook op commerciële chips tegen eind 2007, of misschien begin 2008.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1689143). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×