Managed hosting door True

Komst Blu-ray branders schuift op naar 2007

 

De komst van Blu-ray branders wordt opgeschort naar komend jaar. Deze conclusie trekken analisten naar aanleiding van uitspraken van producenten Lite-On IT en BenQ die waarschuwen voor een krappe aanlevering van benodigde laser-diodes.

Ondertussen zijn er ook berichten dat reguliere Blu-ray spelers eveneens aan bevoorradingsproblemen lijden. Onder meer Pioneer zou niet in staat zijn voldoende producten te leveren voor de Europese markt. Concurrent Toshiba zou de productiezaken wel op orde hebben.

De problemen voor Blu-ray branders komen voort uit de lage productie-opbrengst (yield) van de laser-diodes. Daarnaast speelt dat Sony en Nichia de enige twee grote fabrikanten van dat component zijn. Eerstgenoemde bedrijf is de voornaamste toeleverancier voor Philips, BenQ en Lite-On IT.

Sony zet echter een groot deel van zijn productie apart voor de eigen Playstation 3-spelcomputer (PS3). Dat apparaat komt in september op de markt, dus de krapte van Blu-ray laser-diodes zou daarmee tot dat moment aanhouden.

Ondertussen heeft hardwareproducent Ricoh een laser aangekondigd die alle formaten kan lezen. Dit levert dus een 'vierweg' dvd-speler op; het leest cd's, dvd's, hd-dvd's en de concurrerende Blu-ray dvd's. Ricoh toont het optische component deze week op de International Optoelectronics Exhibition in Tokio. Een 'vierweg' brander laat echter nog op zich wachten.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1623726). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×