Managed hosting door True

NXP zet eerste stap naar beursgang

Chipproducent NXP heeft plannen om naar de beurs te gaan. De producent van halfgeleiders meldt dat het bij de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) een eerste intentieverklaring heeft ingediend voor een beursnotering. De toezichthouder gaat die plannen onderzoeken, dat kan enkele maanden duren. Eerder waren er al geruchten over beursplannen van de voormalige Philips-dochter. NXP hoopt door de beursgang geld op te halen om schulden te verminderen.

Als het tot een beursintroductie komt zal de bedrijfsnaam NXP B.V. veranderen in NXP Semiconductors N.V. Op dit moment is nog niet bekend hoeveel aandelen er uitgegeven gaan worden en wat de prijs per aandeel zal zijn. De chipproducent wil ook niet zeggen of het gaat om notering aan de Násdaq of New York Stock Exchange. De procedure rondom de beursgang wordt begeleid door Credit Suisse, Goldman, Sachs &CO., Morgan Stanley, BofA, Merrill Lynch en Barclays Capital.

De chipfabrikant gaat gebukt onder een totale schuld van bijna 5,3 miljard dollar. Die schuld is deels een overblijfsel van de lening die NXP in 2006 aanging om te verzelfstandigen van Philips. Dat elektronicabedrijf heeft nog steeds nagenoeg twintig procent van NXP in handen. De overige tachtig procent zijn in handen van zes durfkapitalisten, waarvan Apax en AlpInvest de bekendste zijn. Zoals gebruikelijk bij dergelijke investeringsconstructies, komen de kosten voor de deelneming van de durfbeleggers ten laste van het bedrijf.

Geruchten

Eerder meldden anonieme bronnen dat enkele grote zakenbanken, zoals Morgan Stanley, Barclays en Deutsche Bank, door NXP in de arm zijn genomen om een beursgang voor te bereiden. De chipleverancier wilde niet op die berichten reageren en deed ze toen af als geruchten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.