Managed hosting door True

ICT~Office maakt bezwaar tegen WOB-afwijzing

ICT~Office heeft bezwaar aangetekend tegen de afwijzing van zijn wob-verzoek door het Rijk. De branchevereniging wil inzage krijgen in de toelichting en modelcontracten voor de inkoopvoorwaarden van het Rijk. Volgens ICT~Office zou in de toelichting op de Algemene Rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van Diensten (ARVODI) staan dat deze niet geschikt zijn voor ict-opdrachten. Het Rijk wil deze toelichting echter niet openbaar maken.

De overheid wees het verzoek af omdat het informatie zou betreffen die niet over een bestuurlijke aangelegenheid gaat. Ook zou de toelichting persoonlijke beleidsopvattingen kunnen bevatten en zou de openbaarmaking van de informatie schadelijk kunnen zijn voor de financiële belangen van de Staat.

In een brief aan minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken stelt juridisch adviseur Annechien ten Kate-Sloots dat er uit eerder wob-verzoeken blijkt dat de modelcontracten en de toelichting wel een bestuurlijke aangelegenheid betreffen. Volgens de juridisch adviseur is een bestuurlijke aangelegenheid ook het toezien op het functioneren van het openbaar bestuur.

Persoonlijke beleidsopvattingen

Daarnaast kan Ten Kate-Sloots zich niet voorstellen dat de modelcontracten persoonlijke beleidsopvattingen bevatten. 'Gezien het type informatie dat wij opgevraagd hebben, houd ik het er op dat deze geen persoonlijke beleidsopvattingen bevatten', schrijft de juridisch adviseur in de brief.

Publicatie van de informatie is alleen schadelijk voor de staat als het over een concreet project of contract gaat, stelt de juridisch adviseur. 'Wij vragen slechts om modelcontracten en daaraan gerelateerde informatie. Ik kan me daarom ook niet vinden in beroep op deze grond.'

Het is nog niet bekend wanneer het ministerie een reactie geeft op het hoger beroep van ICT~Office.

Problemen

Ict-bedrijven ondervinden problemen als zij de standaard ARVODI-voorwaarden moeten gebruiken bij ict-diensten. 'Deze Rijksvoorwaarden zijn voor veel ict-diensten niet geschikt en voor andere minder geschikt. Zij zijn nadrukkelijk ook niet geschreven voor ict-diensten', zegt ten Kate-Sloots. 'Wij hebben vernomen dat dit ook zo in een toelichting op de voorwaarden staat. Deze toelichting wordt intern gehouden en schijnt absoluut niet aan externen vertrekt te mogen worden.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is toch vreselijk dat de minister zich beroept op de aanwezigheid van "persoonlijke beleidsopvattingen"?

De discussie over het beleid hoort niet aan het bureau van de ambtenaar thuis, die moet uitvoeren en/of melden dat de uitvoering niet gaat en tot welke problemen dit leidt.

Persoonlijke opvattingen horen in de politiek thuis, en dat zou juist een minister van Binnenlandse Zaken aan het hart moeten gaan.

hoe zouden persoonlijke beleidsopvattingen ?berhaupt een rol kunnen spelen als de overheid haar ARVODI naar normen van redelijkheid en billijkheid ?n algemene beginselen van behoorlijk bestuur zou toepassen? De persoonlijke, lees willekeurige en subjectieve beleidsopvattingen van een willekeurige ambtenaar horen dan toch niet thuis in zo'n toelichting? Flut reactie van de overheid.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.