Managed hosting door True

Ilionx-onderdeel Fair in surseance

Automatiseerder Ilionx heeft surseance aangevraagd voor het onderdeel Fair Informations Systems. Het nam dit onderdeel krap een jaar geleden over.

Ilionx nam in februari 2003 Fair Information Systems over, ooit begonnen als it-dochter van Fokker. Bij de aankoop werd gemeld dat Fair in 2001 en 2002 winst had geboekt. Kennelijk te weinig, want volgens Hans Kruze, lid van de directie bij Ilionx, verkeert het onderdeel, waar zeventig mensen werken, in grote financiële problemen.

 

OR-voorzitter Van Beek van Fair bevestigt de financiële nood, maar is verbaasd dat de surseance is aangevraagd. "De laatste maand hebben we goed geboerd en zat er weer een stabiele lijn in het bedrijf." Volgens Van Beek zorgden oplopende reorganisatiekosten en de tegenvallende markt ervoor dat de kleine winst die in 2002 was bereikt, vervloog.
 
Samen met de aangestelde bewindvoerder Molhuysen gaat de ondernemingsraad onderzoeken of een nieuwe doorstart mogelijk is. "Men is nog niet van ons af", klinkt het strijdlustig. Cruciaal daarbij zal zijn of de langjarige contracten die Fair heeft grote partijen als Stork en Nefit behouden kunnen blijven. Die klanten kunnen hun contracten ontbinden in het geval van uitbestel van betaling, en zullen ongetwijfeld de onderhandelingen ingaan met een goedkopere prijs in gedachten.
 
Ilionx heeft de afgelopen twee jaar tal van moeizaam draaiende bedrijven en bedrijfsonderdelen overgenomen, waaronder Fair. Met dit bedrijf is de afgelopen jaren behoorlijk gezeuld. Fair, actief in de vliegtuigindustrie, defensie, autobranche, metaal- en electronica-industrie en scheeps- en machinebouw, werd in 1996 opgericht als doorstart van de ict-afdeling van de bankroet gegane vliegtuigbouwer Fokker. Het was een gezamenlijke dochter van IBM en Pinkroccade. In 1999 kwam het bedrijf in handen van directie, personeel en investeringsmaatschappij Nesbic met als doel zich beter in de markt te positioneerder als procesautomatiseerder. Twee jaar later zou het bedrijf weer worden teruggekocht door Pinkroccade, maar die deal ketste af.
 
Rik Sanders
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.