Managed hosting door True

Fair Information Systems failliet verklaard

Fair Information Systems is failliet. De helft van het 70-tellende personeelsbestand heeft een nieuw, zij het verslechterd contract aangeboden gekregen bij Ilionx. Voor de andere 35 medewerkers is ontslag aangevraagd.

De Ilionx-groep nam Fair in februari 2003 over. De voormalige Fokker-automatiseerder is ten onder gegaan aan het ontbreken van geld voor een ingezette sanering en een tegenvallende markt. Michel Rog, bestuurder bij De Unie, zet vraagtekens bij de gang van zaken. "Het bizarre is dat de directie van Fair dezelfde is als die van Ilionx. In plaats van een reorganisatie met een goed sociaal plan op te stellen, heeft de directie het bedrijf failliet laten verklaren. Dat is een stuk goedkoper."
 
Hij wijst erop dat het Fair-personeel een vordering heeft ingediend bij de directie vanwege het niet betalen van ziektekosten- en pensioenpremies over de afgelopen maanden en het salaris over de maand januari. "Omdat Fair bankroet is, zal hoogstwaarschijnlijk het UWV alles moeten betalen."
 
Curator Molhuysen van advocatenkantoor DLA Schut Grosheide heeft eerst naar een oplossing voor Fair gezocht, en zal zich nu buigen over de oorzaken van het faillissement. OR-voorzitter Henk van Beek van Fair had eerder tegen Computable gezegd verbaasd te zijn over de surseance, omdat het bedrijf de laatste maand goed had gedraaid.
 
Volgens André Haket, it-directeur bij Stork (een van de voornaamste klanten van Fair) heeft het bankroet niet geleid tot een rood sein bij zijn bedrijf. "Een paar jaar terug voerde Fair nog bedrijfskritische activiteiten uit voor de Fokker-bedrijven. Dat is afgebouwd. Tegenwoordig betreft het alleen werkplekbeheer, een standaard activiteit die makkelijk door andere leveranciers kan overgenomen." Hij zegt dat er overleg wordt gevoerd met Ilionx over de situatie en de voortzetting van de contracten. "Wij hoeven niet op stel en sprong weg."
 
Met Fair is de afgelopen jaren behoorlijk gezeuld. Het it-bedrijf, actief in de vliegtuigindustrie, defensie, autobranche, metaal- en elektronica-industrie en scheeps- en machinebouw, werd in 1996 opgericht als doorstart van de ict-afdeling van de bankroet gegane vliegtuigbouwer Fokker. Het was een gezamenlijke dochter van IBM en Pinkroccade. In 1999 (240 medewerkers!) kwam het bedrijf als Fair-on-Wings in handen van directie, personeel en investeringsmaatschappij Nesbic met als doel zich beter in de markt te positioneren als procesautomatiseerder. Twee jaar later zou het bedrijf weer worden teruggekocht door Pinkroccade, maar die deal ketste af.
 
Volgens Rog van De Unie is het personeel uiteindelijk de dupe. "De medewerkers hadden hoge verwachtingen van de overstap naar de Ilionx-groep. Vlak voor die overname speelde er een conflict over salariskortingen en het niet uitkeren van bonussen. Dat is uiteindelijk met de toenmalige directeur Van Mierop in der minne geschikt. Bovendien scheen er licht aan de horizon, omdat de Ilionx Groep kenbaar had gemaakt de firma over te willen nemen." Rog stelt dat Ilionx zijn beloftes nooit heeft waargemaakt. Een jaar later moet de helft van het overgebleven personeel een contract ondertekenen met een lager salaris en zonder concurrentiebeding en staat de andere helft over zes weken op straat. "Een treurige zaak", constateert hij.
 
Rik Sanders
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.