Managed hosting door True

Veel telecombanen naar goedkope landen

Volgens Deloitte Research zullen tegen 2008 275.000 jobs uit de telecomsector worden overgeheveld naar lagelonenlanden. Dat zou de sector een jaarlijkse besparing opleveren van zo'n 14 miljard dollar.


Het verlies aan arbeidsplaatsen komt overeen met 5 procent van de in totaal 5,5 miljoen banen in de telecomsector, aldus Deloitte Research. Veel bedrijven uit de high tech-industrie en de financiële dienstensector laten bepaalde taken uitvoeren in lagelonenlanden. Volgens Deloitte zullen nu dus ook steeds meer telecombedrijven in de komende jaren die stap zetten. Dat kan de snelle beslissers tegen 2008 een kostenbesparing opleveren van 20 tot 30 procent, zo beweert Deloitte.
 
Het onderzoeksbureau verwacht dat vooral call centers, it-diensten, de ontwikkeling van toepassingen, boekhouding en financieelbeheer worden uitbesteed. De onderneming noemt India, Argentinië en Estland als favoriete bestemmingen voor de uitbestede activiteiten.
 
Toch waarschuwt Deloitte voor mogelijke problemen door de complexiteit van geografisch versnipperde bedrijfsactiviteiten, het verlies van controle, de taal en culturele verschillen, en ten slotte de bezwaren van de eigen werknemers en van anderen tegen het verhuizen van jobs naar andere landen. De consultant raadt telecombedrijven aan om op beperkte schaal te beginnen, realistische doelstellingen te bepalen en ervoor te zorgen dat de uitbestede activiteiten terug naar de thuisbasis kunnen worden gehaald wanneer het economische of politieke klimaat in het andere land achteruitgaat.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.