Managed hosting door True

Omzet Europese mobiele dienstverleners groeit

Dit jaar gaat de omzet van de Europese mobiele dienstverleners met 7,5 procent groeien. Dat voorspellen het management consulting-bedrijf Arthur D. Little (ADL) en de makelaar Exane. De groei komt vooral uit stemverkeer en sms.

Arhtur D. Little en Exane brachten samen een rapport uit waarin ze voor de Europese mobiele dienstverleners niet alleen een groei voorspellen van 7,5 procent in 2004, maar ook een jaarlijkse groei van gemiddeld 6,6 procent tot 2006. Die groei zou vooral komen uit telefoonverkeer dat nu nog via vaste telefoonlijnen verloopt.
Het stemverkeer via mobiele netwerken zal tot 2010 jaarlijks met gemiddeld 7 procent toenemen, zo staat in het rapport. Opvallend is ook het blijvende belang van sms voor de dienstenaanbieders: hoewel mms-toestelletjes goed waren voor 40 procent van de gsm-verkoop in 2003, blijven sms'jes tot 2006 voor het merendeel van de inkomsten uit dataverkeer zorgen. Het rapport voorspelt voor dit jaar nog een sterke groei van het sms-verkeer.
 
"Onze vooruitzichten voor de Europese mobiele industrie zijn positief, aangezien we ervan overtuigd zijn dat de inkomsten van de aanbieders uit zowel stem- als dataverkeer nog aanzienlijk kunnen groeien", zegt Jean Fisch, Telecom expert bij Arthur D. Little Benelux. De consultant verwacht dat de markt voor mms-diensten nog beperkt blijft "tot de klanten meer vertrouwd worden met de mogelijkheden van mms".
 
In het rapport staat verder dat 3G-infrastructuur steeds verder doordringt in Europa en dat 3G-diensten tegen de herfst van dit jaar op grotere schaal beschikbaar zullen zijn. De 2G-netwerken van de grote telecomaanbieders slibben stilaan dicht, terwijl de kleinere aanbieders wel nog over voldoende capaciteit beschikken, aldus ADL en Exane. Volgens de twee bedrijven zal de beschikbaarheid van 3G-netwerken voor de grote dienstverleners dan ook vooral het voordeel bieden van extra capaciteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.