Managed hosting door True

VS en EU leggen Galileo-conflict bij

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben toch nog overeenstemming bereikt over het Galileo-conflict. Die kwestie sleept al vier jaar en gaat over het Europese GPS-alternatief.

Galileo is het Europese satellietnavigatiesysteem dat een tegenhanger is voor het Global Positioning System (GPS). Dat van oorsprong Amerikaanse systeem is opgezet en wordt beheerd door het Pentagon. Tijdens de inval in Irak speelde er even onrust dat de Amerikaanse legerleiding de nauwkeurigheid van GPS wou vertroebelen om de vijand te hinderen. Dit zou echter ook legitiem gebruik kunnen benadelen (http://www.computable.nl/artikels/archief3/d14jd3hx.htm).
 
Het vorige week bereikte akkoord is een afsluiting voor de moeizame onderhandelingen. Deze kenmerkten de fundamenteel verschillende standpunten van de VS en de EU. De Amerikaanse overheid stelde in de onderhandelingen de eigen nationale veiligheid voorop, maar stelde ook dat Europa geen eigen GPS-systeem (Galileo) nodig heeft. De reden hiervoor was dat GPS vrijelijk verkrijgbaar is. De EU was van mening dat Galileo wel degelijk nodig is voor commerciële en burgerlijke redenen, alsook voor defensie- en beveiligingsdoeleinden.
 
Onder het nu gesloten akkoord zal het Galileo-systeem deels compatibel zijn met GPS. Daarmee krijgen gebruikers ter land, ter zee en in de lucht keuzemogelijkheden voor hun navigatie en de veiligheid van het gebruikte systeem. De VS laat nu zijn veto op verdere technologische ontwikkeling van Galileo varen. Diplomaten benadrukken dat de overeenkomst ook betekent dat de systemen van VS en de EU elkaar niet zullen beconcurreren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ze laten het veto varen. Dus in ieder geval niet met Galileo ;-)

Wat een ongelooflijke watjes zijn die Europie(ba)anen toch geworden.
Hebben ze eindelijk IETS waarmee ze onafhankelijk zouden kunnen worden voor wat betreft hun kennispositie in Economie, Transport en zelfs Oorlogvoering, op Aarde en in Space. Maar nee hoor....!!!!, er is waarschijnlijk ZEER grote druk uitgeoefend om dit te dwarsbomen omdat onze Big Global Dominiator geen concurentie toestaat en overgaat op dreiging van zijn (naar eigen zeggen) vrienden. Natuurlijk willen ze geen ander systeem, want daarmee zou hun voornaamste oorlogstuig niet meer aan ons verkocht kunnen worden en zouden ze een Enorme markt gaan verliezen. En wat belangrijker is hun machtspositie over hun vrienden. Vrienden die als een bange kat wegkruipen, als de grote Baas ze roept, zijn geen vrienden maar onderdanen die moeten gehoorzamen....!!!

Waar bemoeien die lui zich mee??? 'Veto over verdere ontwikkelingen'?? Het moet niet veel gekker worden....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.