Managed hosting door True

Philips schrijft eindelijk weer zwarte cijfers

Philips heeft in het vierde kwartaal een nettowinst van 598 miljoen euro gerealiseerd. In de overeenkomstige periode een jaar eerder werd nog een verlies geleden van 1,53 miljard euro.

Belangrijk voor de Nederlandse elektronica-reus is dat de halfgeleiderdivisie eindelijk op winst staat. Mede dankzij deze divisie kon het concern na tien kwartalen verlies eindelijk bedragen met zwart in de boeken noteren. Dat hadden analisten ook verwacht, maar wel waren zij met een winstprognose voor het afgelopen kwartaal van 433 miljoen euro vooraf minder optimistisch gestemd.
 
Philips' omzet daalde het afgelopen kwartaal van ruim 9,0 naar 8,9 miljard euro. Hoewel de afzetmarkten vorig jaar duidelijk aantrokken, ondervond de onderneming hinder van de zwakke dollar. Volgens bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee is zijn concern op de goede weg.
 
"Door strikte financiële discipline zijn we erin geslaagd om in 2003 winstgevend te zijn. Het afgelopen jaar heeft Philips ruim 1 miljard aan kosten geschrapt. Daarnaast maakt de chipdivisie weer winst. Verder heeft de divisie Consumentenelektronica in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal quitte gespeeld." Dit laatste bedrijfsonderdeel leed daar jarenlang verlies. Kleisterlee bestempelde dinsdag de winstgevendheid van Consumentenelektronica als een van zijn hoogste prioriteiten voor dit jaar.
 
Over het hele boekjaar boekte Philips een nettowinst van 695 miljoen op een omzet van 29,037 miljard euro. In 2002 werd een nettoverlies van 3,2 miljard geleden op een omzet van 31,8 miljard. Analisten rekenden voor 2003 op een nettowinst van zo'n 537 miljoen bij een en omzet van 28,4 miljard euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.