Managed hosting door True

Efficiëntiegraad van it moet omhoog

Nederlandse ondernemers hebben massaal de it-kosten verlaagd. Ruim 60 procent van hen blijft ontevreden over de efficiëntiegraad van de it-afdeling en zoekt naar nieuwe, moeilijker te realiseren besparingsmogelijkheden.

Dit blijkt uit het onderzoek 'Efficiency van IT' dat Giarte in opdracht van Novell heeft uitgevoerd onder 160 it-managers van middelgrote en grote Nederlandse ondernemingen. Het onderzoeksbureau stelt vast dat 86 procent van de bedrijven een beleid heeft geformuleerd voor het verlagen van de operationele, vaste it-kosten.
 
De effectiefste methode om de it-kosten te verlagen is een personeelsreductie, onder zowel de eigen automatiseerders als de ingehuurde krachten. De meeste managers gaven aan dat het aantal externe automatiseerders nog verder valt in te krimpen.
Andere succesvolle kostenverlagende strategieën zijn het centraliseren van de inkoop, de standaardisatie van diensten voor eindgebruikers en de consolidatie van de infrastructuur.
 
Opmerkelijk is verder dat de trend van bedrijven om steeds minder tijd en geld te steken in het ontwikkelen van eigen maatwerksoftware zich doorzet. Bijna de helft van de onderzoekspopulatie mist echter een goede ondernemingstrategie voor het gebruik van standaardpakketten. Hierdoor zit er geen rem op de aanpassingen ervan, wat de voordelen van standaard boven maatwerk weer tenietdoet.
 
Nu de meeste voor de hand liggende bezuinigingsmiddelen zijn uitgeput, wacht de it-manager een nieuwe, lastigere efficiëntieslag. Bestuurders blijven namelijk zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de it-efficiëntiegraad te verhogen en de kosten te verlagen. Te denken valt aan een betere inrichting van de it-organisatie en het verder besparen op applicatiebeheer- en -ontwikkelkosten. Diverse obstakels kunnen het succes hiervan belemmeren, stelt Giarte.
Meer over het rapport 'Efficiency van IT is te vinden op de sitehttp://www.topmanagement.giarte.com.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 7 november 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ongelofelijk, ik lijk zienende gaven te hebben, maar in de zaterdag editie 8 november van de Volkskrant staat een levensgroot artikel (en ook nog een volle pagina in de economie bijlage) over management.
Zouden ze bij de Volkskrant deze discussies volgen?, ik kan nu een miljoenenbaan als management helderziende aannemen, dit gaat voorspellings-management heten, u kunt nu geld storten.
Ik had die krant echt niet gezien voor ik dit typte.

Lijkt me logisch dat managers nu elkaar gaan ontslaan, maar kan dat wel?, gezien de ijzeren wet van Parkinson.
En had de globalisering, mega-zakkenvullen, en die superdure auto, ooit kunnen ontstaan zonder computers?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.