Managed hosting door True

De Graaf bouwt aan 'Andere Overheid'

In 2007 dient 65 procent van de publieke dienstverlening plaats te vinden via internet. Dat is de doelstelling van het actieprogramma 'Andere Overheid', van minister De Graaf.

Met het plan 'Andere Overheid' wil minister Thom de Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties het openbaar bestuur moderniseren: de overheid beperkt zich tot haar kerntaken en voert die beter uit; de burger moet meer zelf doen, maar krijgt te maken met minder regels en afnemende overheidsbemoeienis. Bij de uitvoering van het programma speelt de inzet van ict een belangrijke rol.
 
Het kabinet streeft ernaar in 2007 65 procent van de publieke dienstverlening (van rijk, provincies en gemeenten) te laten plaatsvinden via internet, waarbij burgers nog maar eenmalig hun gegevens hoeven te verstrekken. Ook moeten in 2006 de administratieve lasten voor burgers en bedrijven met 25 procent zijn verminderd. Daarbij lift De Graaf mee met het programma 'ICT en Administratieve Lasten' van het collega-ministerie van EZ.
 
De minister van BVK wil volgend jaar een authenticatievoorziening invoeren op basis met een beperkte set (open) standaarden voor een probleemloze elektronische gegevensuitwisseling met overheidsinstanties. Daarnaast komen er verplicht te gebruiken basisregisters voor de gegevenshuishouding van de overheid en een zoekmachine voor burgers, gericht op overheidsportalen.
 
Verder zullen instellingen, zoals uitvoeringsorganisaties, gezamenlijk gebruikmaken van ict-voorzieningen en -standaarden. Ook ziet de minister een voorname rol weggelegd voor de samenwerkingsverbanden met VNG (Egem: Elektronische Gemeente) en IPO (Programma Elektronische Provincies).
 
De VNG - boos omdat de vereniging en IPO te laat bij de plannen zouden zijn betrokken - noemt het actieprogramma weinig modern en mager uitgewerkt. Zij verbaast zich erover dat de opstellers van de nota voorbij gaan aan zaken waarmee gemeenten allang aan de slag zijn, zoals een intensievere inzet van ict.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.