Managed hosting door True

Sun schikt voor export omstreden landen

Sun Microsystems betaalt 291.000 dollar als schikking voor export naar China en Egypte. Het heeft computers geleverd aan militaire klanten aldaar.

Sun heeft hiervoor nu een schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Die had vierentwintig deel-beschuldigingen van niet toegestane export uitstaan tegen de serverleverancier.
 
Een groot deel daarvan kwam voort uit de levering in 1997 van een E5000-server met veertien processoren aan het Changsha-instituut voor wetenschap en technologie. Dat instituut is verbonden aan het Chinese leger en biedt specialistische cursussen voor raketonderzoek en -ontwikkeling.
 
Sun heeft in dat jaar ook twee servers verkocht aan de militaire macht in Egypte. Ook hiervoor had de computerleverancier geen toestemming en licentie verkregen van de Amerikaanse regering. Verder zou het verzuimd hebben overheidsinstanties kopieën van de leveringsdocumenten te sturen.
 
De schikking is getroffen zonder dat Sun schuld heeft bekend óf ontkend. De Unix-leverancier zegt wel zijn exportprocedures te hebben aangescherpt om zich ervan te verzekeren in overeenstemming met de wet te handelen. Zware computers mogen alleen met overheidspermissie worden geleverd aan landen als China en Egypte, die immers op de Amerikaanse lijst van 'onvriendelijke' naties staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Waar die zielige 160 miljoen op moeten slaan snap ik niet helemaal. Eerst even dat leger; China kan inderdaad een militair leger van 200 miljoen mensen op de been brengen. (Zal verder wel; het verschil van 40 miljoen mensen maakt dan ook niet meer uit.) Op haar bevolking van 1,2 MILJARD personen kan die arbeidsmarkt niet anders zijn dan tig keer die zielige 160 miljoen mensen. Dat is slechts Duitsland en Engeland bij mekaar! Waar klets je toch over man??

China heeft het grootste leger ter wereld, dat telt ongeveer op dit ogenblik 160 miljoen arbeids krachten, meer dan de helft hiervan, werkt direct of indirect met één of meerdere computers / servers,
natuurlijk maakt Sun een "schikking", dat zou iedereen doen !

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.