Managed hosting door True

Stemming Europese softwarepatenten uitgesteld

 

De stemming over de controversiële richtlijn rond softwarepatenten is door de Europese Ministerraad uitgesteld tot april 2004. Het uitstel zou het resultaat zijn van lobbywerk door een aantal grote ict-ondernemingen.

Naar verluidt hebben Alcatel, Ericsson, Nokia, Philips en Siemens begin november een brief verstuurd naar de Europese Commissie. Daarin uiten zij hun kritiek op de geplande richtlijn.
 
Op 24 september werd het ontwerp van de richtlijn door het Europese Parlement goedgekeurd. Het ontwerp onderging heel wat wijzigingen sinds het eerste voorstel, waartegen kleine softwarebedrijven en onderzoekers massaal hadden geprotesteerd. Die amendementen zorgen ervoor dat software in Europa volgens de goed te keuren richtlijn niet zo 'patenteerbaar' wordt als in de Verenigde Staten. Velen vreesden immers dat de ict-reuzen allerlei patenten zouden nemen en daardoor de initiatieven van kleinere ondernemingen in de kiem zouden smoren.
 
Volgens de vijf topbedrijven betekent de voorgestelde richtlijn dat ze hun ontwikkelde producten in Europa niet langer kunnen beschermen via patenten. Ze zetten hun misnoegen kracht bij door te dreigen hun onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten, goed voor zo'n 15 miljard dollar per jaar, uit Europa weg te halen. Ze eisen dat de amendementen worden geschrapt. De Europese Ministerraad is waarschijnlijk gezwicht voor dit dreigement en heeft besloten de stemming over richtlijn vier maanden uit te stellen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/246597). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×