Managed hosting door True

Microsoft verschijnt voor Europese Commissie

Gisteren startte de Europese Commissie met de hoorzittingen waarop Microsoft zich moet verantwoorden over het vermeende misbruik van zijn dominante marktpositie.

Drie dagen lang wordt de softwarereus in Brussel achter gesloten deuren aan de tand gevoeld. De zaak kwam op gang door een aantal klachten van concurrenten die stellen dat Microsoft zijn dominante marktpositie misbruikt om concurrerende bedrijven te dwarsbomen. De Europese Commissie onderzoekt nu of er inderdaad sprake is van monopolievorming.
 
Tijdens de hoorzittingen komen Microsoft-concurrenten als Sun Microsystems, Realnetworks en Novell aan het woord. Zo is er de gekende klacht dat Microsoft zijn Media Player op onwettige wijze heeft gekoppeld aan Windows. Windows zou ook zodanig ontworpen zijn dat het beter functioneert in combinatie met Microsofts eigen, low-end netwerksoftware dan met de producten van andere bedrijven. De Europese Commissie wil er dan ook voor zorgen dat de server software van andere producenten even gemakkelijk te combineren is met Windows-bestuurde desktop computers als de server software van Microsoft zelf.
 
De Europese Commissie kan Microsoft een boete opleggen van zo'n 3,2 miljard dollar. De onderneming kan ook worden verplicht om bepaalde software te 'ontkoppelen' en meer technologische informatie vrij te geven aan zijn concurrenten.
 
Na de hoorzittingen krijgt Mario Monti, Europees Commissaris voor het Mededingingsbeleid, de nodige aanbeveilingen doorgestuurd. Zijn beslissing wordt pas tegen de lente van volgend jaar verwacht.
 
Microsoft ontkent alle aantijgingen en stelt ter verdediging dat 'de activiteiten op geen enkele manier de mogelijkheid van de concurrenten verhinderd om samen te werken met het Windows serverbesturingssysteem'. "Microsoft heeft zich altijd pro-competitief gedragen, hetgeen heeft geleid tot producten die grote voordelen bieden aan de Europese consumenten."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.