Managed hosting door True

EC ondervraagt pc-producenten over Microsoft

De Europese Commissie onderzoekt of Microsoft bepaalde pc-producenten voortrekt. Hiervoor vraagt het antitrustonderzoeksteam van de EC pc-fabrikanten naar hun licentie-overeenkomsten.

Dit betreft niet alleen de licenties voor Windows, maar ook voor aanvullende software. Daarnaast gaat het ook om de levering van opwaarderingen en lapmiddelen voor die programmatuur aan pc-producenten.
 
De EC bevestigt nu berichtgeving hierover in de Financial Times. Die Britse zakenkrant stelt dat twintig bedrijven zijn gecontacteerd, waaronder IBM, Hitachi en Toshiba. "De Commissie heeft een reeks brieven verzonden aan een aantal bedrijven die actief zijn in de ict-sector en de consumentenmarkt", aldus de Europese overheidsinstantie in de officiële verklaring.
 
"Deze verzoeken om informatie moeten de Commissie in staat stellen de voorwaarden in te schatten die Microsoft stelt aan oem-bedrijven (original equipment manufacturers - red.) voor licenties op zijn technologie." Het is op dit moment echter niet zo dat de EC de Amerikaanse softwareleverancier verdenkt van daadwerkelijk illegale activiteiten op dit vlak.
 
In de langlopende Amerikaanse antitrustzaak is tussentijds bevonden dat Microsoft sommige pc-leveranciers bevoordeelde door quantumkortingen te geven. Dat is sindsdien rechtgetrokken, maar in sommige gevallen leidde dat tot hogere licentiekosten voor kleinere pc-fabrikanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.