Managed hosting door True

Microsoft lanceert béta Windows 2003 voor AMD64

Microsoft heeft een proefversie gelanceerd van zijn besturingssysteem Windows Server 2003 voor de 64-bit chiparchitectuur van AMD. Laatst verscheen er ook al een bèta van Windows XP.

Zowel de Standard als de Enterprise Edition van serverbesturingssysteem Windows 2003 zijn nu als bèta verkrijgbaar voor AMD's nieuwe processorplatform. De zwaardere Datacenter Edition verschijnt vooralsnog niet voor de 64-bit chips van AMD. Microsoft brengt die wel uit voor de 64-bit Itanium-processoren van Intel. De Itanium-ondersteuning wordt zelfs uitgebreid van Enterprise en Datacenter naar ook Standard-uitvoering van Windows 2003.
 
Microsoft heeft AMD geruime tijd geleden al aangepaste Windows-uitvoeringen toegezegd voor diens semi-64 bit processoren, codenaam Hammer. De werkstation- en serverchip, genaamd Opteron, is begin dit jaar gelanceerd. De desktopchip, Athlon 64, is vorige maand verschenen.
 
Volgens de eerdere planning had de Athlon 64 ook begin dit jaar op de markt moeten komen. AMD besloot echter zich eerst te concentreren op de markt voor werkstations en servers, waar de marges ook hoger zijn dan in de desktopmarkt.
 
Geruchten deden toen ook de ronde dat het uitstel gerelateerd was aan het uitblijven van geoptimaliseerde Windows-uitvoeringen voor de AMD64-architectuur. De reguliere 32-bit uitvoeringen van dat marktdominante pc-besturingssysteem draaien weliswaar ook op de Hammer-processoren, maar benutten dan niet de extra mogelijkheden die 64-bit biedt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.