Managed hosting door True

Eolas wil distributie Internet Explorer stoppen

Eolas wil de verspreiding van Microsofts webbrowser Internet Explorer door de rechter laten verbieden. Het bedrijf won onlangs een rechtszaak tegen Microsoft om IE.

De aanklager claimt patenten op plugins voor browsers, wat functionaliteit van externe applicaties omvat zoals Flash van Macromedia, Quicktime van Apple en Java van Sun Microsystems. Eolas heeft nu een vervolgaanklacht ingediend waarin het een verbod eist op de distributie van IE. Die webbrowser is door Microsoft ingebed in zijn marktdominante besturingssysteem Windows.
 
De softwareleverancier had al aangekondigd wijzigingen in IE door te voeren als gevolg van de uitspraak in de oorspronkelijke aanklacht. Daarmee kan het naar eigen zeggen de hele zaak en de bewuste patenten omzeilen. Dit heeft echter ook wereldwijd gevolgen voor websites, die door hun beheerders zeer waarschijnlijk grondig aangepast moeten worden om te blijven functioneren met de dan aangepaste browser.
 
Beide partijen in dit juridische geschil hebben al meerdere aanvullende aanklachten ingediend. De jongste van Eolas wekt beroering. Microsoft heeft in de antitrustzaak van Justitie geargumenteerd dat de browser een integraal, niet te verwijderen onderdeel is van het besturingssysteem. Volgens die redenering zou een eventueel toegewezen distributieverbod op IE neerkomen op een verspreidingsstop voor Windows.
 
Zo ver is het echter nog lang niet. Microsoft heeft volgens Eolas nog de optie een licentie te nemen op hun patenten in deze kwestie. Ook zou een applicatieleverancier, zoals Macromedia, Apple of Sun, een licentie kunnen nemen om het probleem te omzeilen, aldus de advocaat van Eolas. Een derde keuze volgens de aanklager is dat Microsoft de plugin-mogelijkheden van IE uitschakelt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ondanks dat ik absoluut geen fan ben van Microsoft, vind ik deze zaak een zeer kwalijke. Het toont duiddelijk aan dat er in Europa geen patenten moeten worden toegestaan op software. Patenten op software zijn er kennelijk alleen maar voor om elkaars bedrijven te saboteren, en daar is geen innovatie mee gediend.
Meest kwalijke in deze zaak is dat het patent waar deze zaak om draait reeds in 1998 is toegekend. Hadden ze werkelijk 5 jaar nodig om er achter te komen dat Explorer in breuk maakten op dit patent. Daarnaast is er een grote kans dat er al 'prior art' is zodat dit patent met een grote boog de prullenbak in kan.
Johan C. Stöver

Het wordt zolangzamerhand erg kinderachtig om de concurent Microsoft telkens te bestoken met anti-trust zaken.
Doe het zelf dan beter!
Steek je energie in een goed alternatief voor Windows. Maak bv. Linux gebruikersvriendelijk.
Wanneer MS geen enkele plug-ins en interfaces zou toelaten op Windows, is dat echt het einde van 3rth party bedrijven

Het is waarschijnlijk dat de laatste uitkomst MS het beste zal bevallen - géén plug ins meer in IE. Naast dat de browser dan wat veiliger kan worden (winshow, anark etc.), schakelt dit wat concurrenten uit. Wie stopt er nog flash in een website als MS een alternatief heeft (kwaliteit maakt hierbij zelden uit, plus dat Redmond meestal binnen drie releases een acceptabel product weet te brengen) en de bezoekers in plaats van een plugin een volledige browser zal moeten downloaden van een 50 tot 70 MB? Dan wordt het meer een pro-trustzaak.....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.