Managed hosting door True

Microsoft aangeklaagd voor beveiligingsproblemen

Een inwoner van Californië heeft Microsoft middels een groepsaanklacht voor de rechter gesleept voor de gebrekkige beveiliging van diens software. De zaak draait om online identiteitsdiefstal.

De aanklacht stelt dat Microsoft oneerlijke zakenpraktijken bedrijft door gebruikers te verplichten een beperkende eindgebruikersovereenkomst (end user license agreement, eula) te accepteren. Gebruikers moeten die overeenkomst accepteren alvorens software geïnstalleerd of gestart kan worden. In dat document vrijwaart Microsoft zich van aansprakelijkheid, wat overigens een reguliere handelswijze is in de software-industrie.
 
"Consumenten hebben niet echt een keuze welk besturingssysteem zij willen gebruiken. Bijna iedereen in de wereld gebruikt Microsoft", zegt aanklager Dana Taschner. "En zij hebben problemen met het indienen van juridische claims vanwege die gebruiksvoorwaarden." Eula's zijn juridisch niet waterdicht en conflicteren soms zelfs met nationale wetgeving.
 
De aanklacht stelt verder dat Microsoft tekortschiet met het informeren van gebruikers over beveiligingsproblemen. En dat de daarvoor gehanteerde methode bovendien verwarrend is voor de gemiddelde gebruiker, terwijl kwaadwillenden ondertussen hun slag kunnen slaan op basis van de door Microsoft gepubliceerde informatie.
 
Microsoft heeft zijn waarschuwingsmethode vorig jaar juist gewijzigd om naast systeembeheerders ook gewone gebruikers informatie te bieden. Het bedrijf bevestigt nu de claim ontvangen te hebben en zegt dat zijn juridische team het bestudeert. De Amerikaanse woordvoerder Sean Sundwall verklaart dat het bedrijf zich met hand en tand zal verzetten tegen de groepsstatus van deze aanklacht.
 
De zaak wordt namelijk gevoerd mede in het belang van andere gebruikers van Microsofts software. Dit gebeurt wel vaker bij dergelijke consumentenaanklachten, zogehetenclass action suits. In Californië diende vorig jaar al een zaak waarin de Windows-leverancier werd beschuldigd van het rekenen van te hoge prijzen voor zijn marktdominante software. Deze aanklacht bouwde op rechter Jacksons veroordeling van Microsoft dat het misbruik heeft gemaakt van zijn monopoliepositie. Het bedrijf heeft die consumentenzaak uiteindelijk begin dit jaar geschikt voor 1,1 miljard dollar (http://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i0303swk.htm).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.