Managed hosting door True

Zorgwekkende ontwikkeling ict-opleidingen

Het teruglopende aantal aanmeldingen voor informatica-opleidingen is een zorgwekkende ontwikkeling, vindt Nederland-ICT. Universiteitenzien dit jaar een daling van 29 procent, hbo-opleidingen zakken met 22 procent.

Bernd Taselaar van Nederland-ICT is somber gestemd. "We zien de economie weer wat herstellen en we weten uit het verleden dat bij een kleine groei het overschot zo kan omslaan in een tekort. De doorlooptijd van de opleidingen ligt ongeveer op zes jaar, dus ik verwacht grote problemen tussen drie en zes jaar vanaf nu." Eind september overlegt Nederland-ICT met onderwijs, bedrijfsleven en overheid over oplossingen voor het probleem.
 
Het Centraal Bureau Aanmelding en Plaatsing van de Informatie Beheer Groep heeft tot eind vorige week 182 personen minder ingeschreven bij universitaire informatica-opleidingen dan het schooljaar hiervoor (2002/2003: 619). In absolute aantallen levert de Technische Universiteit Delft het meest in (52 minder dan vorig jaar). Procentueel verliest de Katholieke Universiteit Nijmegen het meest (52 procent). De Universiteit van Amsterdam was de enige wo-opleiding die meer aanmeldingen kreeg (plus drie).
 
Directeur G. van Dijk van de opleiding Informatica aan de Universiteit Leiden spreekt van een ramp. De universiteit heeft tot nu toe 22 aanmeldingen, tegen 31 vorig jaar. "Het is veel te weinig", zegt hij in het Utrechts Nieuwsblad, "Kunt u zich voorstellen hoeveel dat kost? Voor een levensvatbare opleiding hebben we minstens vijftig studenten nodig."
 
Het aantal informaticastudenten aan hbo-opleidingen blijft dit jaar steken op 4093, tegen 4651 vorig jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.