Managed hosting door True

Strijd om DVD-standaard nog niet voorbij

 

De komende jaren zal een harde strijd losbarsten op gebied van grote opslagmedia. Zes fabrikanten lieten vorige week vrijdag tijdens de Cebit voor het eerst in het openbaar een herschrijfbare DVD-speler zien, een prototype van de Dvd-rewritable (DVD+RW).

Het apparaat komt volgens Mike Matson, vice-president van HP's divisie informatie-opslag, begin volgend jaar op de markt als uitbreiding bij een PC. De DVD-Rewritable moet het opnemen tegen de DVD-ram, ontwikkeld door Matsushita, Hitachi en Toshiba. HP, Philips, Sony, Mitsubishi Chemical, Ricoh en Yamaha hebben de Rewritable ontwikkeld.
Het verschil zit volgens Rewritable-groep in de uitwisselbaarheid. De Rewritable zou zich beter lenen voor de opslag van foto's en video, al dan niet via Internet. Met DVD-ram kan dit weliswaar ook, maar minder soepel, aldus de ontwikkelaars achter dit nieuwe medium. Zij proberen DVD-ram puur als opslagmedium voor archieven te kenschetsen.
De DVD-rewritable biedt drie gigabyte opslagcapaciteit - het equivalent van ruim 1800 standaard hd-floppy's. Op één schijfje past een complete speelfilm. Door multimedia groeit de behoefte aan dit soort super-opslagmedia. De superfloppy van Sony en de Zip-drive van Iomega kunnen wel veel gegevens aan, maar zijn minder geschikt voor video en uitgebreide fotocollecties.
De zes fabrikanten die samen verantwoordelijk zijn voor de Rewritable, menen ook op basis van hun marktaandeel bij de CD-Recordable en CD-Rewritable een behoorlijke vuist tegen de concurrentie te kunnen maken. Gezamenlijk beheersen ze meer dan driekwart van beide markten.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/223493). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.