Managed hosting door True

India bedreigt China op offshoring-markt

India gaat de komende drie tot vijf jaar een bedreiging vormen voor de positie van China als het mondiale centrum voor productieactiviteiten. India geniet op dit moment vooral voorkeur als het gaat om uitbesteding van it, financiën en klantenservice.

India is momenteel succesvol als bestemming voor het offshore uitbesteden van informatietechnologie, financiën en klantenservice. Bij uitbesteding van productieactiviteiten wordt veelal voor China gekozen. Hierin zal een omslag komen in de volgende drie tot vijf jaar. Dat beweren ict-dienstverlener Capgemini en ProLogis, een organisatie in industrieel onroerend goed na onderzoek.

Reden voor de verschuiving is dat een aantal belangrijke Chinese productiefaciliteiten te duur wordt in vergelijking met andere regio's, waaronder India. Daarbij wordt door de onderzoekers wel de kanttekening geplaatst dat 43 procent van alle bedrijven die hun productieactiviteiten naar India hebben verplaatst, hun oorspronkelijke doelstellingen niet hebben gehaald. De grootste belemmering vormde de gebrekkige productievoorzieningen en slecht georganiseerde infrastructuur van toeleveranciers. Als de Indiase overheid sterk in deze infrastructuur gaat investeren, moet het mogelijk zijn buitenlandse productieactiviteiten aan te trekken, volgens Capgemini en ProLogis.

De afgelopen twee decennia zijn de rollen van India en China verschoven van leveranciers van voornamelijk grondstoffen naar belangrijke aanbieders van productie- en serviceplatforms. Daarnaast maken beide landen een sterke groei door op de consumentenmarkt. Ondanks die florerende markten in China komt het rapport tot de conclusie dat de concentratie van industriecentra in belangrijke kustregio's in het oosten ook heeft geleid tot stijgende kosten voor arbeid en onroerend goed. De lonen zijn er nu twee keer zo hoog als in omringende landen. Een verplaatsing van de activiteiten zou geen oplossing zijn, omdat een gebrek aan infrastructuur een aanzienlijke stijging van de transportkosten zou betekenen.

Op dit moment beoordelen de ondervraagde internationale producenten China als een succesvoller offshoring-locatie dan India. Van bedrijven die hun activiteiten naar China hadden verplaatst, behaalde 83 procent de doelstellingen. Voor India was dit slechts 69 procent. Er blijken wel verschillen in soorten activiteiten. Bij uitbesteding van it wordt in 67 procent de doelstelling gehaald, waar dit bij productieactiviteiten nog niet eens de helft is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.