Managed hosting door True

IT-freelancers willen duidelijkheid

 

IT United, de belangenorganisatie voor zelfstandige IT'ers, wil snel praten met de bedrijfsverenigingen. De in mei opgerichte vereniging, die ongeveer honderd freelancers vertegenwoordigt, maakt zich grote zorgen over de huidige onduidelijkheid over de afdracht van sociale premies.

Aanleiding zijn de talrijke conflicten tussen IT-tussenpersonen en bedrijfsverenigingen. Het bedrijf Datateam bijvoorbeeld kreeg na een conflict met het GAK een boete van miljoenen guldens. Het zou hebben nagelaten sociale premies af te dragen. De uitgezonden IT'ers werden door het GAK beschouwd als normale werknemers in plaats van zelfstandigen.
Zelfstandigen krijgen het de laatste tijd steeds moeilijker, zegt IT United. Om zich in te dekken tegen claims van bedrijfsverenigingen vragen tussenpersonen van freelancers bankgaranties tot tienduizend gulden of trekken ze tientallen guldens van het tarief af. Volgens IT United is onduidelijk welke criteria gelden voor zelfstandigen.
Ook met de fiscus heeft de belangenvereniging problemen. De belastingdienst heeft een standaardmethode ('de handreiking') om de zelfstandige als werknemer van de opdrachtgever of tussenpersoon te beschouwen. Dat zou de fiscus heel eenzijdig opleggen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/212489). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.