Managed hosting door True

Cray wint proces over supercomputers

 

Het Amerikaanse ministerie voor commercie heeft de Japanse computerfabrikanten Nec en Fujitsu schuldig bevonden aan het verkopen van supercomputers tegen dumpprijzen.

Eind juli vorig jaar had Cray, een Amerikaanse producent van supercomputers, een klacht hierover ingediend bij de overheid. Het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research wou in mei 1996 namelijk een Nec-supercomputer kopen en kreeg een offerte ter hoogte van 35 miljoen dollar. Volgens Cray ligt het prijsniveau van een dergelijke machine echter op 100 miljoen dollar. Het onderzoekscentrum heeft de koop uitgesteld in afwachting van een gerechtelijke uitspraak.
Nec is nu veroordeeld tot het betalen van straftarieven ter waarde van 4,5 keer de waarde van zijn supercomputers bij toekomstige verkopen in de VS. Fujitsu komt er relatief beter af met minstens 1,5 maal de prijs van zijn machines. Hierdoor kunnen de twee bedrijven in wezen niet meer concurreren in de Verenigde Staten. Beide fabrikanten overwegen nu het aanbieden van online berekeningen aan Amerikaanse organisaties. Hierbij bevinden de supercomputers zich in Japan en worden de invoer en de resultaten via netwerkverbindingen verzonden.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/209021). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.