Managed hosting door True

It-consortium wil hoge energieverbruik aanpakken

 

Het Green Grid consortium (thegreengrid.org) is officieel van start gegaan. Hiermee lijkt de it-wereld zich bewust te worden van de nood aan energiebesparingen en meer respect voor het milieu.

Volgens een onderzoek van chipbakker AMD zijn datacenters goed voor 1,2 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Dit komt neer op een bedrag van 7,2 miljard dollar per jaar. Het verbruik is tussen 2002 en 2005 verdubbeld en bedraagt nu 45 miljard kWh, en dat is met name toe te schrijven aan het succes van de goedkopere (blade)servers (eind 2005 waren dat er over de hele wereld 26 miljoen). Zo zou Google, volgens een enquête van de New York Times in 2006, wereldwijd 450.000 servers in gebruik hebben (elke server verbruikt gemiddeld 200 kWh in een datacenter), en jaarlijks meer uitgeven aan elektriciteitsfacturen dan aan de vernieuwing van zijn it-infrastructuur.

Intel, AMD, IBM, HP, Sun, Dell, Microsoft, VMware, APC, Rackable Systems en Spraycool, zijn zich bewust van deze energieproblemen en hebben zich binnen Green Grid verenigd om "nieuwe meetinstrumenten en standaarden te ontwikkelen en best practices vast te leggen", met het oog op een optimaal energieverbruik van datacenters.

In de praktijk gaat het consortium eerst proberen precieze meetpunten en standaarden te definiëren voor de efficiëntie van datacenters en hun onderdelen. Er is niet alleen het probleem van het verbruik van het materiaal op zich, maar ook dat van de efficiëntie van de voeding (de omzetting van wisselstroom in gelijkstroom). Er zijn vier werkgroepen opgericht: verzameling en analyse van de gegevens; criteria en metingen; werking van het datacenter; en technologie en strategie van het datacenter.

Het consortium werkt nauw samen met het EPA (Environmental Protection Agency, www.epa.gov) en de Alliance to Save Energy (www.ase.org). De Europese Unie buigt zich trouwens over een gedragscode inzake energiebesparingen. "Dankzij eenvoudige beslissingen, zonder financiële gevolgen voor het ontwerp en de exploitatie van een nieuw datacenter, kan er 20 tot 50 procent worden bespaard op de elektriciteitsfactuur. Met een systematische aanpak kunnen de besparingen oplopen tot 90 procent", aldus het consortium.
Volgens IDC verdubbelt het aantal goedkope servers tussen 2005 en 2010. Als die raming klopt, is het inderdaad hoog tijd om wat energiebewuster te gaan denken en met concrete maatregelen voor de dag te komen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1902433). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

200Kwh per server per jaar ? ... ja, misschien als hij 22 watt gebruikt !
Ik gok eerder op een factor 10 meer! (220 Watt * 24 * 365 = 1927 Kwh).
Dit is ruim de helft van een gemiddeld huishouden (3600 Kwh)

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×