Managed hosting door True

Samenwerking sleutel voor upgrades Microsoft

Amper een maand na de lancering omarmen bedrijven van divers pluimage Windows Vista, Office 2007 en Exchange 2007. Veel automatiseringexperts zien de veranderingen op het gebied van samenwerking en uitwisseling als een prikkel om te kiezen voor de nieuwe programma's van Microsoft.

Na een van de meest omvangrijke bèta testprogramma's ooit, is Microsoft erin geslaagd om een keur aan vroege volgers voor zijn nieuwste software te winnen, waaronder de Rabobank, Arsenal Football Club, defensie consultancy Qinetiq en de Londonse deelgemeente Newham. Laatstgenoemde dreigde eind 2003 over te stappen op Linux, maar is na onderhandelingen en TCO-onderzoek bij Microsoft gebleven - met korting.

Veel organisaties willen de nu verschenen verbeterde platformen gebruiken voor het delen en uitwisselen van informatie. "Het belangrijkste voor ons was dat we al deze applicaties kunnen integreren", aldus Amjed Farooq, directeur Business Improvement van het Britse defensie technologiebedrijf Qinetiq.
"Als ik informatie probeer te vinden, wil ik de mogelijkheid hebben om een zin te onderstrepen en uit te zoeken of we intern iets over dat onderwerp weten, en zo niet, dat ik extern op zoek kan gaan naar de ontbrekende kennis. Wetenschappers vinden het fantastisch om omgevingen op te zetten waar ze met elkaar in contact kunnen komen."

Aanwezigheid
Gavin Williams, directeur van dienstverlener Avanade, denkt dat SharePoint tot een belangrijke technologie uitgroeit om gelijkgestemden op te sporen en uit te vinden op welke wijze zij het makkelijkst benaderd kunnen worden. "Deze introductie komt op een moment dat klanten aan het eind zijn van een vorige fase en willen weten wat ze verder kunnen bereiken", zegt Williams. "Het is nu zaak om mensen te traceren wanneer ze benaderbaar zijn en binnen afzienbare tijd is presence detection net zo populair als e-mail nu."

Stuart Okin, beveiligingsdeskundige bij Accenture, is het met Williams eens. "De meeste gesprekken die ik met klanten heb, gaan over samenwerking en presence detection, het veranderen van werkprocessen, bijvoorbeeld call-centers die gebruik willen gaan maken van Voice-over-IP en het sturen van berichten via bijvoorbeeld Groove", zegt Okin.

Niet op kantoor
The London Borough of Newham hoopt dat de nieuwe toepassingen het werknemers makkelijker maakt om thuis te kunnen werken, waardoor de Londonse deelraad 30 procent minder kantoorruimte nodig heeft. "Werk is iets dat je doet en niet een plek waar je naar toe gaat", meent directeur Geoff Connell van Newham.

"De arbeidsmoraal is door het thuiswerken verbeterd en het aantal dagen dat mensen ziek zijn, is gedaald." Farooq van Qinetiq is het helemaal eens met Connell. "Waarom zou je in een kantoor moeten zitten om productief te zijn?", vraagt hij zich af.

Ict-leveranciers
Hardware- en softwarepartners scharen zich ook achter Microsoft. Vista mag dan niet massaal voor 30 januari op pc's geïnstalleerd worden, Dell heeft al laten weten het nieuwe besturingssysteem te installeren op nieuwe computers als kopers een licentieovereenkomst met Microsoft hebben gesloten. Dell biedt ook diensten aan die de opwaardering tot Vista en de laatste versies van Office en Exchange makkelijker moet maken.
Opslagleverancier EMC helpt gebruikers om hun nieuwe werkprocessen die

geënt zijn op de nieuwste Microsoft-software via de divisie EMC Global Services te ondersteunen. Trend Micro meldt dat Vista-versies van zijn beveiligingsproducten nu verkrijgbaar zijn. Branchegenoot Sophos waarschuwt echter dat Vista als nieuwe software en met diverse afweermiddelen niet immuun is voor allerlei bedreigingen. Volgens onderzoekers van Sophos zorgen drie van de top 10 bedreigingen - Stratio-Zip, Netsky-D en MyDoom-O - voor 40 procent van de huidige computerchaos en zal Vista daar niet aan kunnen ontkomen.

Gadgets
Hyperion voorziet de business intelligence toepassing van System 9 Smart Space van gadgets die op Vista werken. Vista Gadgets zijn kleine applicaties die op de Sidebar homepage zullen staan. Klanten zoals UMB Bank passen de gadgets naar eigen wens aan, waardoor ze ook handig gebruik maken van de nieuwe Aero 3D interface. UGS gaat Teamcenter, zijn levenscyclus management programma, integreren met Vista en Office.

Martin Veitch, IT Week

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.