Managed hosting door True

Gebruikers vrezen voor lot ERwin

Dit artikel delen:

Onder de Nederlandse gebruikers van datamodelleringstool ERwin is onrust ontstaan over de toekomst van dit product, ook al geeft producent CA geen signalen af dat het product uit het portfolio wordt gehaald.

AllFusion ERwin Data Modeller is ontwikkeld door LogicWorks, overgenomen door Platinum en later door CA. Hoewel er vanuit dit softwarebedrijf geen signalen komen dat de toekomst van ERwin in gevaar is, verschillen de visies van gebruikers en producent nogal, meent Theo van Westrienen, voorzitter van de ERwin Benelux User Group.

"Ik ben speciaal naar CA World in Las Vegas gegaan om nog eens uit te leggen hoe wij met ERwin werken", zegt hij. "Pakketten voor datamodellering worden heel verschillend toegepast. Voor de een is het een nogal luxe uitgevallen tekenpakket, terwijl de ander er zo'n beetje zijn applicaties mee ontwerpt en documenteert. Vooral voor die laatste is het belangrijk om bij te houden in welke richting het product zich ontwikkelt."

Onrust

Binnen de Benelux-gebruikersgroep bestaat juist op dat punt onrust, bijvoorbeeld ten aanzien van de zogeheten ‘complete compare'-functie. In de meest recente versie 7 sluit die niet goed aan op de verwachtingen, meent Van Westrienen. Het gaat om een functie om wijzigingen in het datamodel naar de database over te brengen en andersom. "Dat is voor veel gebruikers een belangrijk deel van het dagelijks werk. De manier waarop dit in versie 7 is ingebouwd wijkt sterk af van de verwachtingen. Daarom is nog vrijwel niemand overgestapt op de nieuwe versie."

Breder

In een reactie op vragen van de Benelux-gebruikersgroep geeft CA aan dat de vele verzoeken voor nieuwe functionaliteit die voor versie 7 binnenkwamen tot het herschrijven van de applicatie en dus ook de ‘complete compare'-functie hebben geleid. Deze functie is nu veel breder, waardoor een aanpak is ontstaan die tot slechtere responsetijden kan leiden, maar volgens CA wel voor een bredere doelgroep interessant is.

Hergebruik

Ook wijst CA op de mogelijkheden voor hergebruik. "Daarmee doelt men onder andere op TLX", vertelt Van Westrienen. "ERwin had in oudere versies een macrotaal waarmee het proces van datamodelleren sterk kan worden vereenvoudigd. Die wordt vervangen door TLX, een meer objectgeoriënteerde scripting-taal die CA ook in andere producten gebruikt. Ik snap de voordelen voor CA, maar menig ERwin-gebruiker heeft veel energie gestoken in het ontwikkelen van macro's op basis van de oude taal."
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.