Managed hosting door True

Bedrijven maken geld vrij voor virtualisatie

Uit onderzoek van telecomaanbieder Colt blijkt dat de grotere Europese bedrijven willen investeren in virtualisatie (88 procent) en software as a service (75 procent). Zij zien deze oplossingen als essentieel voor hun concurrentiepositie.

De ondervraagde ict-directeuren verwachten dat virtualisering en software as a service (SaaS) flexibelere ict-oplossingen zullen opleveren met een hogere kwaliteit, tegen lagere kosten. De verwachting is verder dat beide technologieën beter gebruik zullen maken van de capaciteit van ict-systemen en dat het uitbrengen van nieuwe technologieën versneld kan.

Volgens directeur Geoff Gilton bij Colt kunnen maar weinig bedrijven het zich veroorloven om de complete ict-infrastructuur te vervangen. Toch is het belang van ict voor bedrijfsprocessen zo groot dat de concurrentiepositie in het gedrang komt met oude ict-spullen.

"Een aantal ontwikkelingen, waaronder wetgeving, globalisering en hogere verwachtingen van klanten, zetten pan-Europese organisaties onder druk om efficiënter te werken. De meeste kunnen niet meteen overstappen naar een volledig virtuele, 'on-demand'-strategie. De migratie naar een webgecentreerde wereld zal evolutionair verlopen."

Migratie

Uit het onderzoek blijkt dat ict-beslissers zich weinig zorgen maken over de migratie naar een on-demand model. De zorgen die geuit werden over virtualisering concentreerden zich op toegenomen complexiteit van de systemen (55 procent), negatieve gevolgen voor het functioneren van de systemen (54 procent) en gebrek aan kennis (47 procent). Voor SaaS was de beveiliging van applicaties en data één van de zorgen. Ook bestaat de angst de controle te verliezen en bleken er twijfels over de betrouwbaarheid.

Gilton: "Virtualisatie maakt het systeem wat complexer, maar daar staan lagere kosten en meer flexibiliteit tegenover. Dit geldt ook voor SaaS. Mocht dit de standaard worden, dan moeten dienstenleveranciers in staat zijn om de integriteit en de vertrouwelijkheid van applicaties van klanten te garanderen."

Vierhonderd directeuren

Het onderzoek werd in opdracht van Colt uitgevoerd door onderzoeksbureau Coleman Parkes onder vierhonderd ict-directeuren van bedrijven met meer dan vijfhonderd medewerkers uit dertien Europese landen, waaronder Nederland. De deelnemers zijn vooral afkomstig uit de financiële wereld, media, overheid en de dienstensector. Het onderzoek vond afgelopen april en mei plaats.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.