Managed hosting door True

Ai van Alibaba kan beter lezen dan mensen

 

De Chinese internetgigant Alibaba heeft artificiële intelligentie (ai) ontwikkeld die beter scores haalt in begrijpend lezen dan mensen. Dat schrijft Bloomberg. Het is de eerste keer dat een machine een mens op dit vlak verslaat.

Het deep neural network van Alibaba moest meer dan honderdduizend vragen beantwoorden in een leestest die ontwikkeld werd door Stanford University. Het Chinese model van Alibaba’s Institute of Data Science of Technologies scoorde daarbij 82,44. Dat is meer dan de 82,304 van zijn menselijke rivalen.

De test was gebaseerd op meer dan vijfhonderd Wikipedia-artikels en moest uitwijzen hoe goed de deelnemer grote hoeveelheden informatie kan verwerken, zodat er precieze antwoorden op vragen gegeven kunnen worden. ‘Dat betekent dat vragen als ‘wat veroorzaakt regen?’ nu met grote accuraatheid door machines beantwoord kunnen worden’, zegt Luo Si, chief scientist bij Alibaba. ‘De onderliggende technologie kan geleidelijk aan ingezet worden voor bijvoorbeeld klantendiensten, museumgidsen en online antwoorden op medische vragen.’

Volgens Alibaba is het de eerste maal dat een machine mensen weet te verslaan in zo'n test. Ook Microsoft had een eigen ai-systeem dat zijn menselijke uitdagers wist te verslaan, het Amerikaanse systeem haalde een score van 82,65.

Alibaba is maar een van de Chinese bedrijven die hoog inzetten op ai. Ook rivalen als Tencent en Baidu zijn er volop mee bezig. De regering in Beijing heeft zelfs een plan uitgerold dat er voor moet zorgen dat China de wereldleider in ai wordt tegen 2030. 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6280490). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.