Managed hosting door True

FSF onderzoekt rechten Novell op Linux

 

De Free Software Foundation (FSF) bekijkt of Novell wel het recht heeft om toekomstige versies van Linux (onder gplv3) te verkopen. De open source community heeft namelijk zijjn twijfels, omdat Novell recentelijk een samenwerkingovereenkomst sloot met Microsoft.

Middelpunt van de discussie zijn de uitspraken van Microsoft-topman Steve Ballmer, die vorig jaar stelde dat Linux door Microsoft gepatenteerde technologie gebruikt en dat de softwaregigant dus recht heeft op compensatie. De overeenkomst tussen Novell en Microsoft houdt onder meer in dat Novell Microsoft betaalt om patentzaken tegen het bedrijf of tegen zijn klanten te voorkomen. "De community wil er alles aan doen om deze overeenkomst en gelijksoortige deals dwars te zitten", zegt FSF-advocaat Eben Moglen. "Ze hebben reden om bezorgd te zijn. Dit kan het begin zijn van een agressieve patentstrategie van Microsoft."

De advocaat denkt dat er in de komende derde versie van de General Public License (gpl) van Linux ammunitie te vinden is om de deal te torpederen. Een eventueel distributieverbod zou dan ook nieuwe versies betreffen, die gebruikmaken van gplv3. Binnen twee weken zou het bestuur van de FSF over de kwestie beslissen. Novell zegt die beslissing af te wachten voordat het reageert.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1857882). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures bij Microsoft
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×