Managed hosting door True

Big Data Alliance brengt orde in data-chaos

'Instituten moeten van eilandjes af'

 

De kersverse voorzitter Alexander Rinnooy Kan (rechts) geeft het startsein gegeven voor de BDA.

De Big Data Alliance (BDA) is een nieuw samenwerkingsverband tussen bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen. Het doel van de BDA is het ontsluiten van kennis, delen van expertise en onderzoek en het stimuleren van innovatie op datagebied.

Op woensdag 24 juni 2015 is in de Amsterdamse Academische Club de samenwerking gestart. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), treedt hierbij op als voorzitter van de alliantie. Volgens Rinnooy Kan zorgt de Big Data Alliance voor grote economische kansen. Zo wil het initiatief krachten verenigen en technologie-start-ups verbinden met opleidingen en onderzoeksinstituten om zo een belangrijk economisch (export)product te creëren.

Hiervoor heeft de BDA verschillende speerpunten: architectuur (expertise op het terrein van opslag en toegankelijkheid van big data), analytics (expertise met betrekking tot verschillende statistische methodes) en de visualisatie en communicatie (expertise met betrekking tot de communicatie van uitkomsten van analyses). De alliantiepartners van de BDA zijn overeengekomen samen te werken op het terrein van voorlichting, opleidingen, onderzoek en het stimuleren van ondernemerschap en innovatie.

Noodzaak

Albert Bogaard, Initiatiefnemer van de BDA en partner bij softwarebedrijf Ortec, zag de noodzaak om met verschillende partijen en prominenten een samenwerking op te starten. Bedrijven en instellingen hebben steeds meer data te beheren of complexe problemen om op te lossen. Volgens Bogaard beschikken deze organisaties vaak niet over de juiste kennis of middelen om hier concreet mee aan de slag te gaan.

De BDA wil door middel van samenwerking hiervoor oplossingen aandragen. Instituten moeten van hun eilandjes af om hun datasets te combineren. Het fenomeen big data gaat namelijk volgens de alliantie niet alleen over hoeveelheid, maar ook over structuur bieden en het combineren en analyseren van data. Omdat in de Big Data Alliance expertise wordt gebundeld, kunnen oplossingen uit verschillende invalshoeken aangedragen worden. Partijen moeten hierdoor sneller en beter antwoorden krijgen op hun vragen, is de verwachting.

Bestuursleden

Rinnooy Kan en Bogaard worden in het bestuur van de alliantie bijgestaan door Marc Salomon, programmadirecteur van de MBA in Big Data & Business Analytics UvA, Han van Dissel, decaan van de faculteit Economie en Bedrijfskunde UvA, Anwar Osseyran, algemeen directeur Surfsara en hoogleraar Business Analytics & Computer Science UvA, Rob van der Mei, onderzoeksleider aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam en hoogleraar Business Analytics aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), en Ger Koole, hoogleraar Business Analytics aan de VU.

Er wordt nu al samengewerkt met verschillende universiteiten, kennisinstellingen en bedrijven. De verwachting is dat meer organisaties zich zullen aansluiten.
Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/5421060). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

"Instituten moeten van hun eilandjes af om hun datasets te combineren. "

Ik weet al genoeg....
Slechte zaak dit.

Vacatures bij Ortec
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×