Managed hosting door True

Europese e-bibliotheek eind 2008 van start

Dit artikel delen:

Vanaf volgend najaar zullen de belangrijkste archieven, musea en bibliotheken in Europa via een digitaal toegangspunt worden ontsloten. De plannen daartoe liggen op schema, liet de Europese Commissie eerder deze week weten.

De Europese digitale bibliotheek is weer een stap dichterbij gekomen, nu er eerder deze week een speciale stichting voor in het leven is geroepen. Met de stichting worden eerdere afspraken tussen een groot aantal Europese musea, bibliotheken en archieven concreet gemaakt. Er wordt namelijk al meer dan twee jaar gesproken over zo'n project. De opzet van de bibliotheek wordt geleid door de Duitse nationale bibliotheek en uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.

Erfgoed

Met de e-bibliotheek wil de Europese Commissie een gemeenschappelijk digitaal toegangspunt creëren voor het culturele erfgoed in Europa. "De burgers van Europa moeten allemaal van ons rijke culturele erfgoed kunnen genieten", zegt eurocommissaris Viviane Reding. "Het toont de bereidheid van de culturele instellingen om samen te werken en hun collecties online beschikbaar en doorzoekbaar te maken."

Het is de bedoeling dat een eerste versie van de e-bibliotheek in november 2008 beschikbaar komt. In die versie zouden tenminste twee miljoen boeken, foto's, kaarten, archiefrecords en filmmateriaal zitten. De organisatie verwacht dat de bibliotheek tegen 2010 meer dan zes miljoen stukken bevat. Steeds meer instellingen zouden gaan deelnemen aan het initiatief.

Er zijn twee zaken die nog roet in het eten kunnen gooien: de financiering en de auteursrechten. De stichting is druk bezig om hier oplossingen voor te vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De link in de tekst verwijst naar EDLproject niet naar EDLnet:

"EDLproject" is een project van The European Library (www.TheEuropeanLibrary.org). Dit project richt zich vooral op de integratie van 9 nationale bibliotheken in The European Library. Dankzij EDLproject zullen binnenkort alle EU landen lid zijn van The European Library.

"The European Library" geeft toegang tot de gecombineerde bronnen van de nationale bibliotheken uit heel Europa. The European Library is een dienst van de Consortium of European National Librarians (CENL).

De "European digital library" (EDL) zal toegang geven tot bibliotheken maar ook tot musea, archieven, audio-visuele instellingen en allerlei andere culturele instituten uit heel Europa.

"EDLnet" is het voorportaal tot de creatie van EDL. "Consistent with the i2010 digital library initiative, EDLnet will build consensus to create the European Digital Library."

Meer informatie over EDLnet: http://www.digitallibrary.eu/edlnet/

De tekst bevatte inderdaad niet de juiste link. Dit is inmiddels aangepast. De site van de Europese digitale bibliotheek, waarover dit artikel gaat, is te vinden op http://www.digitallibrary.eu/edlnet/

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.