Managed hosting door True

SAS schoont data netbeheerder Stedin op

Datakwaliteit bij invoering nieuw registratiesysteem

 

SAS, leverancier van analytische software, helpt Stedin, beheerder van gas- en elektriciteitsnetwerken, met het verbeteren van de datakwaliteit. De gegevens uit het Aansluitingen Register (AR) van de netbeheerder moeten volgens nieuwe regelgeving beschikbaar komen in een Centraal Aansluitingen Register (C-AR) voor netbeheerders en leveranciers. SAS levert software voor het meten, monitoren en rapporteren van de kwaliteit van die gegevens.

Stedin, voorheen Eneco Netbeheer, heeft een database met gegevens van ongeveer vier miljoen aansluitpunten van elektriciteit- en gasnetwerken in de Randstad. Projectleider datakwaliteit-management Norbert Detollenaere: 'Dan zijn er soms duizenden aansluitingen aan te wijzen waarvan de stamgegevens incompleet of onjuist zijn.' Om te zorgen dat de juiste gegevens in de interne systemen en het centrale registratiesysteem komen, is de hulp ingeschakeld van SAS.

Dat bedrijf levert analytische software en programmatuur voor data-integratie en datakwaliteitsbewaking. Daardoor moet gewaarborgd zijn dat de juiste informatie in het systeem komt, maar bijvoorbeeld ook dat de facturatie voor geleverde diensten plaatsvindt op basis van de juiste gegevens. Daarnaast richt de bi-leverancier dashboards in voor de analyse van de processen van de netbeheerder.

Centraal Aansluitingen Register (C-AR)

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 zijn energieleveranciers gesplitst in leveranciers en netbeheerders. Een andere belangrijke aanpassing is het invoeren van het Centraal Aansluitingen Register (C-AR). Voorheen werd de leverancier voor een aansluiting geregistreerd door de betreffende netbeheerder. Om een aansluiting over te zetten naar een andere leverancier moest de nieuwe leverancier een verzoek indienen bij de netbeheerder die  dat verzoek in principe altijd honoreerde

Die situatie is veranderd. Met de komst van het Centraal Aansluitingen Register C-AR worden alle aansluitingen centraal geregistreerd. De netbeheerders leveren de aansluitingspecifieke gegevens en zijn verantwoordelijk voor de juistheid van die data. Leveranciers kunnen rechtstreeks via die database (dus zonder tussenkomst van de netbeheerder) de aansluiting overnemen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/3319573). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×