Managed hosting door True

Verzekeraar zoekt fraude met BI-software SPSS

 

De regionale zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid speurt naar frauderende klanten met behulp van business intelligence (bi) software van leverancier SPSS. De afdeling Speciale Zaken gebruikt datamining-technieken om fraude in digitale declaraties op te sporen. De zorgverzekeraar zegt dat het bedrag aan teruggevorderde claims jaarlijks is verdubbeld, sinds de ingebruikname van de software in 2007.

De zorgverzekeraar gebruikt de datamining workbench van de Predictive Analytics Software (PASW) van bi-leverancier SPSS. Datamining is een geautomatiseerd proces om patronen en afwijkingen te vinden in een grote hoeveelheid gegevens. Doordat de meeste declaraties digitaal worden aangeleverd, kan de zorgverzekeraar sneller dan voorheen fraudegevallen opsporen. Fraude-analist Andor de Vries: ‘Eerder kon het onderzoeksproces weken duren, nu lukt het om fraudezaken binnen enkele dagen op te sporen.' De software analyseert de data, ontdekt patronen en signaleert afwijkingen, zoals aangepaste nota's.

Meer fraude

Door de slechte economische omstandigheden neemt het aantal fraudegevallen bij zorgverzekeraars toe. De budgetten van consumenten en bedrijven krimpen, waardoor het risico op fraude toeneemt. Zorgverzekeraars besteden veel aandacht aan fraudebestrijding, doordat onterecht gedeclareerde euro's leiden tot een hogere premie.

Verzekeraar Zorg en Zekerheid heeft 380.000 klanten. Bij het bedrijf werken ongeveer 460 mensen. De verzekeraar  ontstond in 1997 na een fusie van verschillende regionale ziekenfondsen. Het bedrijf heeft ook een particuliere verzekeringstak. Het hoofdkantoor van de verzekeraar zonder winstoogmerk is gevestigd in Leiden. Het kantoor van SPSS Benelux is gevestigd in Gorinchem.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/3067807). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×