Managed hosting door True

Nictiz zoekt nieuwe beheerder voor LSP

 

Ziekenhuis verpleegster zorg

Nationaal ICT Instituut in de zorg (Nictiz) heeft een Europese aanbesteding uitgeschreven voor het beheer, de exploitatie en de doorontwikkeling van het landelijk schakelpunt (lsp). De opdracht heeft een totale waarde van negen miljoen euro. Het lsp is de beveiligde verbinding tussen zorgverleners die informatie uitwisselen via het elektronisch patiënten dossier (epd). Het beheer wordt op dit moment uitgevoerd door ict-dienstverlener CSC. Dat bedrijf bouwde samen met databaseleverancier Intersystems het huidige lsp dat begin 2006 werd opgeleverd.

De aanbesteding is uitgeschreven omdat het vijfjarige contract met de huidige beheerder, CSC, in oktober 2010 verloopt. Nictiz is wettelijk verplicht om de opdracht opnieuw aan te besteden.

Naast het beheer, staat doorontwikkeling van het lsp centraal. Opdrachtgever Nictiz schrijft in het aanbestedingsdocument: 'Aangezien de omgeving waarbinnen het lsp fungeert nog niet uitontwikkeld is, worden de nodige inspanningen verwacht ten aanzien van de doorontwikkeling van de lsp-dienstverlening, zowel functioneel als wat prestaties betreft.  (...) Aangezien het lsp een bestaande operationele dienst is zal de opdracht ook de transitie van de huidige situatie naar de nieuwe situatie omvatten.'

De opdrachtgever doelt op de komende jaren waarin stap voor stap steeds meer zorgverleners via het lsp gekoppeld moeten worden aan het epd. Voor het beheer en de exploitatie van het lsp wordt zes miljoen euro gereserveerd. Voor de doorontwikkeling is drie miljoen euro beschikbaar.

Streng optreden

Eind 2009 voldeed bijna tweederde deel van de zorgsystemen niet aan de eisen voor aansluiting op het landelijk schakelpunt. Sommige zorgverleners stellen dat de invoering van het elektronisch patiënten dossier (epd) eenzijdig wordt doorgevoerd. Minister Klink heeft het idee dat sommige zorgverleners de uitwisseling van patiëntgegevens vertragen en wil streng optreden tegen zorgverleners die hun beveiligingsnormen niet halen.

Epd

Het landelijk epd wordt stap voor stap opgebouwd. Het elektronisch uitwisselen van medicatiegegevens en huisartswaarneemgegevens tussen ziekenhuizen, huisartspraktijken, huisartsposten en apotheken zijn de eerste toepassingen van het landelijk epd. De gegevensuitwisseling wordt op termijn uitgebreid.

Het epd is een beveiligde verbinding naar een index die verwijst naar medische informatie. Die informatie is lokaal opgeslagen bij de zorgverlener. Het epd is dus geen dossier waarin alle informatie ligt opgeslagen maar een netwerk via het landelijk schakelpunt waarmee medische informatie wordt uitgewisseld.

De verplichte gegevensuitwisseling had op 1 september 2009 moeten werken, maar minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloot begin 2009 om die datum op te schuiven. Dat deed hij na kritiek van betrokken artsen, apothekers en ziekenhuispersoneel over de haalbaarheid van die termijn.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/3271745). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Reacties

Is het niet zo dat dat contract, zoals ieder contract, eindig is en Nictiz dan automatisch verplicht is een nieuwe Europese aanbesteding uit te schrijven? contract dateert alweer uit 2005 (info met dank aan Google) dus zo vreemd is dat dan niet. Computable lijkt me een beetje te 'enthousiast' want bij een mogelijke twijfel van een reden lijkt het me beter de reactie van partijen af te wachten vooraf aan plaatsing. we merken het wel. dit neem ik in ieder geval voorlopig nog met een flinke korrel zout ;-)

Michael heeft het bij het rechte eind. Snap niet waarom daar zo geheimzinnig over gedaan wordt?

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×