Managed hosting door True

NetApp: 5 tips voor cloudstorage

 

man cloud laptop kantoor

'Cloud computing' was de ict-term van 2009 en ook in 2010 worden ict'ers er mee doodgegooid. Ook de storage-omgeving zal bij veel organisaties in de cloud worden opgenomen. Cloudstorage biedt volgens leveranciers verschillende voordelen, zoals vereenvoudigd beheer en kostenbesparing. Deze ontwikkeling brengt echter volgens leverancier NetApp ook een aantal uitdagingen met zich mee op het vlak van centralisatie, multi-tenancy, standaardisatie en consolidatie.

1. Beheersbaarheid van de cloud wordt kritieke succesfactor

Als een organisatie meerdere storage-oplossingen van één aanbieder of verschillende aanbieders in huis heeft, is gecentraliseerd beheer geen overbodige luxe. Door verschillende infrastructuurlagen te koppelen met beheer-tools, vereenvoudig je het beheer. Je creëert op deze manier ‘end-to-end' inzichtelijkheid in service, monitoring van prestaties en geautomatiseerde provisioning.

2. Veilige multi tenancy is cruciaal

Datacenters waarin een cloud-architectuur is geïmplementeerd, zijn verschoven van applicatiegecentreerde silo's naar gevirtualiseerde, gedeelde infrastructuren. Deze gedeelde omgevingen leiden tot multiple ‘tenants', ofwel meerdere gebruikers die gebruik maken van dezelfde gevirtualiseerde infrastructuur. Zowel vanuit beveiligings- als prestatieperspectief is het veilig delen van data cruciaal in deze omgevingen. Een veilige multi-tenancy oplossing biedt uitkomst.

3. Standaardiseren en consolideren

Traditionele bedrijfsopslag gebruikt voor elke storage-functie een ander platform. In een cloud-omgeving leidt dat tot uitdagingen. Deze zijn te ondervangen door opslag eerst te standaardiseren en te consolideren om zo een gedeelde, gevirtualiseerde infrastructuur op te zetten. Op deze manier kan een efficiënte service-oriented architectuur worden gecreëerd.

4. Aanbod van configuraties

Organisaties kunnen hun investerings- en managementkosten verlagen door een aantal standaard configuraties te bieden met vaste service levels, kosten en leveringstijden. Door nauwkeurige registratie en het up-to-date houden van alle storage-objecten, wordt standaardisatie eenvoudiger. Dit zorgt voor een meer voorspelbaar kostenmodel en een snellere ‘time-to-market'.

5. Cloud-architecturen worden gestuurd door standaardisatie, virtualisatie en efficiëntie

Zonder standaardisatie is elk storage-aanbod uniek binnen een infrastructuur. Dit leidt tot hogere implementatiekosten en managementkosten. Daarnaast is het moeilijk om resultaten te meten omdat er geen nulmeting gedaan kan worden. Door te standaardiseren op goedkopere netwerktechnologieën, zoals ethernet, en een gevirtualiseerde server- en storage-infrastructuur, zorgen cloud-infrastructuren voor meer efficiëntie.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/3218542). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Reacties

access management voor cloud storage? SSO?

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.