Managed hosting door True

Cloudversie Ubuntu belooft energiebesparing

 

Linuxleverancier Canonical gaat uitgebreide cloud-computing functionaliteit inbouwen in een toekomstige serverversie van Ubuntu, op basis van Amazons EC2-platform. Ceo Mark Shuttleworth wil het zo voor “iedereen gemakkelijk maken om een eigen cloud op te zetten, geheel en al gebruikmakend van open tools.”

Serverversie 9.10 van Ubuntu, die in oktober verwacht wordt, biedt uitgebreide cloud-computing functionaliteit. Bovenop de serverversie ‘Karmic Koala', zoals de nieuwe versie gedoopt is, kunnen bedrijven cloudgebaseerde applicaties bouwen binnen hun eigen datacenter op eigen hardware. Ze kunnen daarbij gebruik maken van application programming interfaces (API) van Amazon's Elastic Compute Cloud (EC2)-platform.

Canonical-ceo Mark Shuttleworth wil het zo voor "iedereen gemakkelijk maken om een eigen cloud op te zetten, geheel en al gebruikmakend van open tools."

Dansen

Voorganger Jaunty Jackalope (onverschrokken steenbok), die in april verwacht wordt, biedt ook al de mogelijkheid om clouds te bouwen die compatible zijn met het EC2-platform. Maar bovenop Karmic Koala kun je die gevirtualiseerde infrastructuren volgens Shuttleworth laten ‘dansen' en zo optimaal gebruik te maken van de beschikbare bronnen. Met energiebesparing tot gevolg, zo belooft de Canonical-ceo.

De desktopversie van Karmic Koala start volgens Shuttleworth sneller op en krijgt bovendien een fraaiere vormgeving tijdens die startfase, dankzij een grafische open source-tool die door concurrent Red Hat is ontwikkeld.

Red Hat

Ook concurrent Red Hat biedt cloudfunctionaliteit in de serverversie van haar Linux-versie. Volgens Red Hat-ceo Jim Whitehurst heeft zijn bedrijf nu alle technologie in huis voor cloud computing. Het technologie-aanbod is gecomplementeerd toen de opensourcesoftwareleverancier in september Qumranet overnam. Deze Israëlische softwareontwikkelaar levert de meeste programmacode voor KVM, een virtualisatieinfrastructuur voor de Linux-kernel.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2881134). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.