Managed hosting door True

Den Haag tekent Manifest 'open gemeenten'

 

De gemeente Den Haag tekent als negende grote gemeente het 'Manifest van de 'open' gemeenten'. Ictu-programma Ososs verwacht dat deze week nog meer gemeenten zullen volgen.

Het 'Manifest van de 'open' gemeenten' werd vorige week gelanceerd door acht grote gemeenten: Almere, Assen, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Leeuwarden en Nijmegen. Daar is nu Den Haag - de derde stad van het land en een vroeger Microsoft-bolwerk - bijgekomen. Volgens Bouke Koelstra van Ososs, het Ictu-programma dat open standaarden en open source software voor de overheid propageert, vertegenwoordigen de negen grote gemeenten nu 1,7 miljoen inwoners.

De verklaring heeft tot doel om een signaal af te geven aan de markt. Het is de gemeenten al jaren een doorn in het oog dat grote leveranciers als Getronics PinkRoccade en Centric bepalen welke platformen aan hun pakketten gekoppeld moeten worden. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld veel Microsoft, Oracle en HP-Unix en geen ruimte voor open standaard-software, zoals Open Office, Apache-servers of MySQL-databases. De lokale overheden eisen nu van hun it-leveranciers dat zij verschillende platformen ondersteunen.

De ondertekenaars van het manifest komen ook op voor de kleine gemeenten, die volgens hen door hun beperkte omvang dikwijls bot vangen bij de automatiseerders als zij om ondersteuning van open standaarden en open source software verzoeken. Koelstra verwacht dat op het Ossos-symposium 'Van denken naar doen' van aankomende donderdag veel kleinere gemeenten het manifest eveneens zullen ondertekenen. Hij wil een dag na het symposium op de website van Ossos een formulier opnemen zodat gemeenten ook daar het manifest kunnen ondertekenen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1795813). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×