Managed hosting door True

De kijk van Van Eijk: Mobiele cultuur

 

Peter van Eijk

Mijn nieuwe Nokia werkt heel anders als de Windows Mobile 5-telefoon die ik hiervoor gebruikte. Dat is niet toevallig, het vertelt iets over hoe de bouwers tegen de wereld aankijken en hoe dingen ‘gedaan worden’. Dat heet ook wel cultuur.

Microsoft ziet de telefoon als een accessoire van de pc, en de pc is de baas over de telefoon. Dat zie je bijvoorbeeld aan de synchronisatiesoftware. Die start automatisch op bij aansluiten van de telefoon op de USB-poort, terwijl dan gelijk de accu wordt opgeladen. Vanuit de mediaspeler geef je aan welke muziek er op de telefoon geladen moet worden. Ook je contacten en agenda gaan in dezelfde synchronisatie mee. Het leidt tot een heel geïntegreerde ervaring. Uiteraard is er wat op aan te merken. Zo is het niet mogelijk om foto's die je telefoon maakt automatisch over te zetten naar een pc.

Ook Apple ziet apparaten zoals telefoons en iPods als accessoires, in dit geval van de Mac. Uiteraard heeft Apple een eigen mediaspeler, iTunes, die overigens ook gewoon onder Windows kan draaien. Ook bij Apple leveren al die apparaten bij elkaar een heel geïntegreerde ervaring.

Nokia ziet dit heel anders. De telefoon is het centrum van de wereld, en de pc is hooguit een bron van digitale media en een backupinstrument. Nokia heeft daarvoor een eigen toolset. Deze toolset maakt nog wel eens ruzie met de mediaspeler op je pc. Zo het kan gebeuren dat een muziekbestand van je computer naar je mobiel wordt geladen, en vervolgens als backup weer op een andere plaats op je PC verschijnt. Afspeellijsten worden geconverteerd, niet gesynchroniseerd.

In die wereld past het synchroniseren van adresgegevens en agenda's slecht. Dat stuk van de software ziet er uit alsof het later is toegevoegd, en de gebruikersinterface ervan is inconsistent. Zo loopt adressynchronisatie niet vanzelf mee met het synchroniseren van media.

Kortom, de integratie met pc's stelt teleur. Of dat erg is voor Nokia is de vraag. Binnenkort zijn er namelijk meer telefoons met internettoegang dan pc's.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl).

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2951060). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.