Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Woord van het jaar

Dit artikel delen:

Begin juli liggen er tegenwoordig al pepernoten in de winkel, de kerststallen in de tuincentra zijn al twee maanden opgetuigd en we hebben nu in november al het woord van het jaar gekozen. Leden van het genootschap Onze Taal hebben het woord ‘twitter' uitgeroepen tot woord van het jaar 2009. Andere kandidaten voor de titel waren kopvoddentax., vaccinatieangst, koninginnedrama en vuvuzela. Dit laatste woord gaan we volgend jaar meer horen, vrees ik.

Twitter lijkt me een terechte winnaar. Vorig jaar was ‘swaffelen' het woord van het jaar en terwijl ik het woord swaffelen intyp, zie ik dat mijn spellingcheck het woord nog steeds niet herkent. Het woord spellingcheck wordt overigens ook niet herkend dus het zal wel spellingscontrole zijn. Inderdaad.

Overigens is swaffelen nog steeds niet algemeen breed aanvaard en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik zelf ook nog niet in de situatie ben gekomen dat ik dacht, dit is een goed moment om mijn toverstok ergens tegen aan te swaffelen.

Maar twitteren wel. De hele wereld is aan het twitteren geslagen. Zelf uw columnist twittert en zijn vrouw weet nog steeds niet waarom maar die vraagt zich wel vaker af wat hij allemaal aan het doen is.

Kastruimte

Als we voor de ict-industrie een woord van het jaar moeten bedenken, wat zou dan het woord van het jaar worden? In ieder geval niet Windows 7 want dat zijn twee woorden (of ja, een woord en een nummer). Zelf zat ik te denken aan de woorden ontslag, crisis of inkrimpen. Dit om ieder geval het woord IPv6 te omzeilen. Nu is IPv6 ook geen woord maar dat is ‘kastruimte' ook niet en toch wil mijn vrouw beweren dat we thuis te weinig ‘kastruimte' hebben.

Misschien is Twitter ook gewoon het ict-woord van het jaar. Twitter staat zelfs al in de dikke Van Dale. Twitteren: In honderd veertig woorden vertellen hoe zinloos je leven is. En dit alles kunt u ook terug lezen op mijn Twitter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Kende de spellingcontrole het woord honderdveertig zonder spatie ook al niet? Zie ook: www.spatiegebruik.nl

@Jan Bos. Leuke tip. Hilarische voorbeelden. Triest soms, maar hilarisch.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.