Managed hosting door True

De kijk van Van Eijk: Een beter internet

Peter van Eijk

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl)

De overheid gaat IPv6 verplicht stellen in aanbestedingen. Dit heugelijke bericht verscheen op enkele webfora. Dat leidde tot reacties van een publiek dat zich tot dusver afzijdig had gehouden. Misschien als gevolg daarvan waren die reacties van, hoe zal ik dat netjes zeggen, uiteenlopende kwaliteit.

Enkelen wijzen er terecht op dat IPv6 niet alle voordelen waarmaakt die er aan toegeschreven worden.
Dan zijn er verschillende Bob de Bouwers van mening dat IPv6 niet nodig is omdat met een combinatie van bestaande technologieën het adrestekort ook opgelost kan worden. Ja natuurlijk joh, met een tandenborstel kan je de Dam ook wel ontdoen van duivenpoep, maar met een hogedrukspuit gaat het toch echt een stuk beter.

Vermakelijk zijn de reacties die onthullen dat IPv6 een complot is van de overheid om elke pc afzonderlijk in de gaten te houden. Mijn enige gedachtes daarbij zijn: hoezo kan dat nu niet dan, of hadden we maar een overheid met dergelijke it-competenties.

Maar ik erger me aan forumbezoekers die suggereren dat IPv6 een door consultants bedachte hype is om meer onzinnig advieswerk te kunnen verkopen. Een ervan presteerde het zelfs om door te linken naar mijn eigen site om zijn punt kracht bij te zetten. Van een beetje kritiek lig ik niet wakker. In de online reacties op mijn columns komt wel meer onzin voorbij. Maar hiermee misken je toch wel de inzet voor IPv6 die een aantal mensen al jaren doen.

Veel wordt er niet verdiend aan IPv6. Ik heb twee adviesrapporten en enkele columns geschreven over IPv6. Bij elkaar was dat enkele manweken werk. De meeste mensen die met IPv6 bezig zijn doen dat omdat ze oprecht van mening zijn dat het een goed idee is. Als je geld wilt verdienen kun je beter doormodderen met IPv4. Dat levert veel ingewikkelder netwerken op, en dus manjaren werk.

Aan de voornoemde forumbezoeker zou ik dus willen vragen: wanneer heb jij voor het laatst een bijdrage geleverd aan een beter en veiliger internet in de wereld? Ik ben erg benieuwd naar dat antwoord.

In de tussentijd blijf ik van mening dat IPv6 moet worden ingevoerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.