Managed hosting door True

Open source lijkt olievlek

Terwijl SCO nog steeds aan het bekvechten is met IBM, Linux en andere, zijn er op diverse open source-fronten interessante ontwikkelingen te zien. Zoals te verwachten, richten de meeste ontwikkelingen op oss-gebied (open source-software) zich op strijd met Microsoft. Met name SCO, maar ook Sun, moeten hun lange termijn-strategie goed in de gaten houden.

De escalerende kosten bij kantoorsystemen, die uiteindelijk maar weinig geld opbrengen, zorgen ervoor dat er veel onderzoek wordt gedaan naar alternatieven die niet alleen beter, maar ook veel goedkoper zijn. Waarschijnlijk zijn overheidsinstellingen daarvan de belangrijkste motor, omdat daar kostenbesparing niet alleen effect heeft op de centrale overheid, maar ook op alle onderliggende lokale overheden. Daar is dus veel geld mee gemoeid. Duitsland, Brazilië en Groot-Brittannië kunnen gerekend worden tot de voortrekkers en de rest zit ook niet stil.
Helaas is er een groot gemis. Nergens zijn gedetailleerde rapporten openbaar over de bereikte resultaten. Natuurlijk zijn Linux en een combinatie van Open Office in aanschaf aanmerkelijk goedkoper, maar bieden ze voldoende functionaliteit? En hoe zit het met de kosten van implementatie en het opleiden van medewerkers? Tco ofwel de totale eigendomskosten zijn moeilijk vast te leggen en te doorgronden. Daarnaast is het interessant om te kijken hoe de medewerkers met open systemen omgaan, zeker als we weten dat het merendeel in z'n vrije tijd, thuis dus, werkt met Windows. Dit soort onderzoeksgegevens zijn voor de industrie van groot belang en hopelijk komen ze ooit vrij beschikbaar.
Een andere interessante ontwikkeling is de groei van oss-serverproducten. Web- en mailservers zijn inmiddels gemeengoed. Centrale oss-bedrijfsservers worden inmiddels ook ondersteund door systeemleveranciers en software-ontwikkelaars. Het relationele databasbeheersysteem Mysql wordt niet alleen door Microsoft gevreesd, maar ook door Oracle!
Web-applicatieservers is een andere hoek waar oss middleware-producten een rol spelen. BEA, IBM, Oracle en Microsoft domineren deze sector nu. Nieuwkomer Jboss ziet echter de aandacht snel groeien, vooral als oplossing in afdelingssystemen. En wat te denken van Open Groupware, een belangrijke concurrent van Microsoft Exchange. Deze krijgt ook steeds meer aandacht, te meer omdat de volgende versie van Exchange een kloon van Lotus Notes lijkt en dus sterk afwijkt van eerder versies.
Van heel andere orde is de aandacht voor oss in Azië. De overheden van bijvoorbeeld Japan, China en Zuid-Korea steunen ontwikkelaars van een alternatief voor Windows Naar eigen zeggen bang zijn ze bang dat dominantie door Microsoft de nationale veiligheid in gevaar brengt. Ikzelf denk dat het meer een commerciële bedreiging is. Het gesteunde ontwikkelconsortium werkt aan een alternatief voor Windows voor de interne markten. Zo kunnen enorme kosten op licentierechten worden bespaard. Als dit systeem succes heeft, wie garandeert dan dat andere landen het ook niet willen? India wordt nu al genoemd als potentiële klant. Europa ligt dan ook om de hoek. Voordat dit gebeurt moeten we het succes eerst nog maar zien, want veel eerdere ontwikkelingen in het Verre Oosten liepen op niets uit. Toch moeten we het in de gaten houden, want de ontwikkelaars kunnen een aantal elementen uit de oss toepassen.
Tot slot liggen er voor oss goede mogelijkheden op het gebied van draagbare apparaten. Die vragen om goedkope, efficiënte, niet veel ruimte innemende, ingebedde software. De programmatuur moet ook goed overweg kunnen met kleine beeldschermen en beperkte toetsenbordjes. Dit klinkt niet als dé plek voor Microsoft-software. Op dit moment worden deze markten nog wel gedomineerd door Microsoft, Palm en Symbian, maar voor hoelang nog?. Er zijn al ingebedde toepassingen van Linux in op rom's (read only memory)-gebaseerde apparaten als procescontrollers en speciale terminals. Daarnaast is er vanuit de telecomhoek interesse voor toepassing van oss in mobiele telefoons.
Veranderingen komen langzaam, maar een olievlek is moeilijk in te dammen!< BR>
 
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.