Managed hosting door True

Kemdem!

 

Computable Expert

ing. Egbert Bouman
Practice Manager bij Valori, Valori. Expert van Computable voor de topics Development en Overheid.

Ik wil graag een verrijking van de Japanse taal voorstellen: Kemdem. Kemdem staat voor ‘Kijk even mee, denk even mee’, en het is een essentieel element van agile.

Agile, lean en Japans

De agile-beweging - die geen beweging meer is, maar een volledig gesettelde manier van it-ontwikkeling - heeft leentjebuur gespeeld bij lean. Lean is gebaseerd op het Toyota Manufacturing System. Vandaar de vele Japanse termen in lean, zoals kata, kanban en kaizen.

Kanban, kaizen, kemdem

Voor het dagelijks gebruik in agile-teams missen we er volgens mij nog ééntje. Ik zal uitleggen waarom. Het agile-manifesto benadrukt dat mensen en samenwerking belangrijker zijn dan processen en tools. Want agile doe je niet alleen, maar met je team. Je trekt samen op en praat en overlegt continue: ‘Kijk even mee, denk even mee’. Kemdem dus, klinkt dat Japans of niet? Wat mij betreft missen we deze nog in het lean-jargon en past de term perfect in het rijtje.

Kemdem en just talk

Kemdem lijkt veel op het just talk van de less-aanpak. Als je honger hebt, moet je iets eten en niet over eten praten. Als je behoefte hebt aan communicatie, dan moet je communiceren en niet over communicatie praten. Minder ceremony, gremia, meetings en processen, maar just talk. Ik word daar blij van en elk goed agile-team is wat mij betreft een kemdem-team: je bent voortdurend bezig om je ideeën, je code en je testaanpak te delen met je collega’s en gebruikers. Hoe meer kemdem- momentjes, hoe beter, want agile-werken staat of valt met frequente en intensieve feedback.

Hier vind je nog een setje heldere definities van alle relevante Japanse lean termen zoals kaizen, kanban, kata en gemba,

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/5982631). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×