Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Infrastructure-as-a-Service

Een holistische kijk op het datacenter

Datacenter

Virtualisatie- en consolidatie-trajecten worden vooral ingezet vanwege de grote besparingen die ze opleveren. De slechte economische omstandigheden hebben die ontwikkeling nog een extra impuls gegeven. Virtualisatie omhelst echter meer dan alleen een besparing. Het maakt onderdeel uit van een veel grotere beweging in het datacenter.

Virtualisatie is op dit moment een van de belangrijkste onderwerpen in IT. Juist in deze tijden van economische laagconjunctuur zijn de forse besparingen die met behulp van server-virtualisatie en -consolidatie kunnen worden behaald meer dan welkom.

 De huidige focus op korte-termijn rendementen heeft echter het risico in zich dat er te weinig aandacht wordt besteed aan de inbedding van virtualisatie in een bredere visie op de IT-infrastructuur. Server-virtualisatie hangt immers nauw samen met storage- en netwerk-virtualisatie, met de onderliggende hardware, met het energieverbruik en met de koeling, om er maar eens een paar te noemen. Op een hoger niveau spelen zaken als service-management, beheer, compliance, efficiency en veiligheid.

Bij voorkeur zou je het hele rekencentrum als één groot systeem willen beschouwen, een "IT-dienstenautomaat". De business stopt er zijn service-behoeften in en krijgt er geautomatiseerde bedrijfsprocessen voor terug. Op dit niveau praat je over service-levels, product- en dienstencatalogi, en IT-processen. Op welke server(s) een applicatie precies draait en waar die systemen exact staan, doet er dan niet meer toe.

 "De business vraagt bijvoorbeeld om e-mail," legt Dick van Gaalen, Program Manager Business Technology, uit. "De IT-afdeling kan dan voor Exchange kiezen en vraagt aan de technische jongens om de infrastructuur daarvoor." Zij kunnen hun systeemcapaciteit invullen op basis van blauwdrukken. Deze best practices geven een richtlijn voor de infrastructuur die nodig is om bepaalde diensten op bepaalde kwaliteitsniveaus te kunnen aanbieden. Van Gaalen spreekt in dit verband van "ingeblikte materie-deskundigheid".

Herstructurering

HP brengt deze visie aan de man onder de vlag van "The Next Generation Datacenter". Daarin bestaan servers, netwerken, opslag en gebouwenbeheer niet langer als aparte domeinen. In een wereld waar virtuele machines inclusief netwerkadressen en LUN's (Logical Unit Numbers) automatisch en in real-time naar een andere fysieke server kunnen worden overgezet, is deze klassieke scheiding niet vol te houden. Dat zou immers betekenen dat een virtuele machine niet gemigreerd kan worden zonder tussenkomst van systeembeheerder, netwerkbeheerder en storage manager. The Next Generation Datacenter vraagt dus ook om een herstructurering van de IT-organisatie.

 In die nieuwe wereld wordt gedacht in applicatie-services, informatie-services en infrastructuur-services. Beheerders zijn niet meer gespecialiseerd in de afzonderlijke onderdelen, maar in het managen van het geheel. Dat vraagt om een zo veel mogelijk geautomatiseerde beheeromgeving. Hardware wordt daardoor automatisch toegewezen, uitgebreid en vrijgemaakt, al naar gelang de behoefte van een specifiek proces.

 Afgezien van deze beheersmatige consequenties van een gevirtualiseerde omgeving, zijn er nog andere redenen om op fundamenteel andere wijze met de IT-infrastructuur om te gaan. Een virtuele machine draait immers net zo gemakkelijk op de eigen infrastructuur als op die van een dienstverlener. Als je je rekencentrum dan toch op het niveau van IT-processen beheert, dan maakt het niet meer uit of de onderliggende resources in eigen beheer draaien, bij een hardware-leverancier of bij een dienstverlener.

Cloud computing

Naast de volledige uitbesteding van de IT-infrastructuur, zullen er straks ook allerlei tussenvormen bestaan. Je kunt je kernprocessen bijvoorbeeld in eigen huis houden, maar voor secundaire processen vertrouwen op een externe leverancier van resources. Een andere mogelijkheid is een overeenkomst te sluiten met een dienstverlener voor perioden dat de eigen infrastructuur niet genoeg capaciteit biedt. Voor een grote onderneming kan dat bijvoorbeeld de kwartaalafsluiting zijn. Voor een webshop is dat de maand voor de feestdagen. En voor een online reisbureau is dat waarschijnlijk de periode voor de zomervakantie.

Holistische blik

Wil je inderdaad volledig gebruik kunnen maken van de flexibiliteit die virtualisatie biedt, dan is een bredere, holistische kijk op het datacenter onontbeerlijk. Hoewel cloud computing op dit moment nog in de kinderschoenen staat, moet men bij de inrichting van het huidige rekencentrum nu al rekening houden met die trend. In de praktijk betekent dat het inrichten en beheren van het eigen datacenter als was het een cloud. Op die manier kan men straks, als volwassen cloud-diensten breed beschikbaar zijn in de markt, naadloos daarop aanschakelen.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.