Managed hosting door True

Zware botsing over gemeentelijk glas

 

Een aangenomen VVD/CDA-voorstel van de Kamerleden Aptroot en Hessels voor beperking van investering door gemeenten in glasvezelnetten biedt vooralsnog geen soelaas. Partijen blijven botsen en leggen de nieuwe wetgeving verschillend uit.

Tijdens het Nationaal Overleg Telecom in Rotterdam vorige week was de strijd over lokale glasvezel een terugkerend thema. Computable vroeg onder meer Ben Verwaayen, bestuursvoorzitter van BT, naar zijn mening. “Het is op zich aardig dat gemeenten zich zorgen maken over de verbindingen van hun inwoners, maar het antwoord kan niet liggen bij het investeren in fysieke spullen.”

Ook Mark Frequin, directeur Energie & Telecom van EZ, zegt dat hij infrastructuurstimulering niet van het grootste belang vindt op dit moment. “Er wordt wat geduwd en getrokken tussen belanghebbenden in de infrastructuur. Het belangrijkste is dat er een betere vraagimpuls komt.” EZ start binnenkort een grote campagne om het gebruik van breedband te stimuleren. “Dat ligt zorgwekkend laag in relatie tot de toppositie in verbindingen”, aldus Frequin.

Lucas Bolsius, wethouder van de gemeente Rotterdam: “We hebben intensief overleg gehad met Hessels. Hij heeft het amendement aangepast. We hadden graag meer ruimte gehouden, maar zijn met de huidige formulering niet ongelukkig.”


Onzalige manier

Betrokkenen bij de glasvezelprojecten laken vooral de houding van de regering: innovatie prediken en die in de praktijk aan banden leggen. “Het is een onzalige manier van beperking van innovatie”, zegt Boudewijn Nederkoorn. Met mededirectielid Kees Neggers van Surfnet in Utrecht vindt hij dat Nederland het voorbeeld van Surfnet moet volgen: voorop lopen met glasvezel.

Kees Rovers, initiatiefnemer van Onsnet Nuenen, het grootste lokale glasnet van Europa: “Volksvertegenwoordigers die belangen van Amerikaanse beleggers verdedigen, dat is het. UPC’s positie wordt beschermd. En dan de prijsopdrijving van het aandeel Casema; in een paar jaar met ruim één miljard ervandoor. Wie betaalt de rekening? De Nederlandse burgers.”

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1684831). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×