Managed hosting door True

Justitie laat ITO vallen

Dit artikel delen:

Het ministerie van Justitie laat het nieuwe netwerk Justitienet2 bouwen en beheren door Versatel, en niet door staatsbedrijf ITO. Dat levert Justitie een astronomische besparing op. Voor het overheidsbedrijf betekent het zwaar gezichtsverlies.

Het contract met Versatel kost Justitie 24 miljoen euro in vier jaar. De exploitatie van het oude Justitienet via ITO kostte 22 miljoen, maar dan op jaarbasis.
Wat wordt de toekomst van dit in Driebergen gevestigde agentschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken? Deze ict-reus in overheidshanden levert een veelheid van diensten aan een enorme sector, waaronder politie, brandweer, ambulancezorg, marechaussee, Binnenlandse Zaken en Justitie, inclusief reclassering, gevangenissen, rechtbanken en de asielzoekersbranche. Bij herhaling kreeg ITO forse kritiek van de Algemene Rekenkamer. Er deugde weinig van bedrijfsvoering, projectbeheer en financiële verslaglegging. De Rekenkamer liet ook weinig heel van ITO's twee paradepaardjes: het Geïntegreerd Meldkamersysteem en het kwakkelende C2000-netwerk voor de zwaailichtensector.
De overheid kan zonder enige aanbestedingsplicht diensten onderbrengen bij een staatsbedrijf, dat geen btw in rekening brengt. Ondanks die voorkeurspositie blijven de prestaties van ITO onder de maat. "Het is triest dat een 'overheidsbedrijf' wat betreft kwaliteit en prijs niet kan concurreren met private bedrijven", zegt Jan de Wit, Tweede Kamerlid namens de Socialistische Partij, "Deze kwestie zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de positie van ITO. Concreet rijst de vraag of we ITO nog moeten handhaven. Het debat daarover zal vroeg of laat wel losbarsten."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.