Managed hosting door True

Inlichtingenbureau geeft HP opdracht voor bouw sectorloket

Bijstand voor de bijstand

Dit artikel delen:

HP bouwt voor het Inlichtingenbureau het Sectorloket. Dit moet uitgroeien tot het elektronisch distributieknooppunt van gegevens die gemeentelijke sociale diensten uitwisselen met andere instellingen op het vlak van 'werk en inkomen'.

Het contract heeft een waarde van 1,2 miljoen euro. In mei komt eerst een deelapplicatie beschikbaar. Dat zorgt voor de distributie van meldingen (op basis van standaarden als XML en Edifact) en koppelt de basisadministraties van sociale diensten aan de databases van andere gegevensfabrieken. Eind dit jaar moet er een definitief Sectorloket voor gestructureerd dataverkeer naar en van gemeenten gereed zijn. HP maakt bij de ontwikkeling ervan gebruik van technologie van BEA Systems en Oracle. Het Inlichtingenbureau heeft voor de automatiseerder gekozen omdat zijn aanbod qua kosten en functionaliteit het best aansluit op het pakket van eisen.

Bijstandsfraude

Het Inlichtingenbureau uit Den Haag is de organisatie die de informatiedistributie in het veld van werk en inkomen uitvoert. Het bureau verzamelt bijvoorbeeld, op basis van sofi-nummers, gegevens die van belang zijn om te bepalen of iemand rechtmatig een bijstandsuitkering krijgt. Het onderzoekt of zo'n sofi-nummer van een bijstandsgerechtigde voorkomt in bestanden van staatsuitvoeringsinstantie UWV, de Informatie Beheergroep en de Belastingdienst, om vast te stellen of er reeds andere uitkeringen worden verstrekt.
De organisatie streeft ernaar de gegevensverwerking en -verstrekking met zo min mogelijk handelingen en papierstromen te verrichten via een efficiënte ingerichte administratie. Daarvoor heeft zij eerder de zogenaamde Samenloop-applicatie in gebruikgenomen. Dit computerprogramma maakt het mogelijk geautomatiseerd gegevens uit te wisselen tussen sociale diensten en genoemde instellingen. Via het sectorloket komen deze gegevens straks in een standaardbericht bij de gemeentelijke sociale diensten terecht.
Het initiatief om tot een Sectorloket te komen is een jaar geleden gestart. De Europese aanbesteding heeft een half jaar geduurd. Doel is het identiek coderen en beveiligen van gegevens, zodat uiteindelijk alle betrokken partijen in deze sector sneller over de juiste gegevens beschikken en bestandsvergelijkingen en onderlinge koppelingen van werkprocessen eenvoudig kunnen plaatsvinden. Dit alles in overeenstemming met de privacywetgeving, beweren de deelnemers (de gemeenten, het ministerie van Sociale Zaken, de Belastingdienst, de Informatie Beheergroep en alle instellingen die betrokken zijn bij de Suwi: Structuur Uitvoering Werk en Inkomen).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.